Redovni seminar za imame MIZ Sarajevo: Rezime oglednih časova i razgovor o putopisu “Put svile”

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 26. januara je održan redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Seminar je vodio mr. Malik-ef. Šljivo koji je ovom prilikom govorio o realizovanim oglednim časovima, mektebskoj nastavi u drugom polugodištu, te planovima za predstojeća takmičenja.

Imamima se tokom seminara kao gost obratio Hamza Ridžal, svršenik Gazi Husrev-begove medrese i studija književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ridžal je govorio o pisanju prvog putopisa u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Put svile”. Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom.

U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe.

To je bio jedan od razloga zbog čega je Ridžal sa kolegom Edibom Kadićem odlučio proputovati dio ove prastare trgovačke mreže, te doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji.

Namjera je da rezultat njihovog putovanja bude štampanje prve putopisne knjige sa fokusom na Put svile.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter