Search
Close this search box.

Redovni seminar za imame MIZ Sarajevo: Gost prof. Mustafa Sušić

U srijedu, 07. oktobra 2020. godine, u Sultan Mehmed Fatihovoj – Carevoj džamiji upriličen je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo.

Imame je na početku seminara poselamio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji se zahvalio hafizu Sadrudin-ef. Išeriću na gostoprimstvu i govorio imamima o aktuelnim pitanjima vezanim za svakodnevni rad i funkcionisanje Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove. Glavni imam je upoznao imame o pravilniku koji regulira distribuciju literature u džamijama i mektebima, kao i o skorašnjoj posjeti reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo. Pozvao je, na kraju, sve imame na maksimalni zajednički trud koji se treba uložiti u razvoj Škole hifza i Mreže mladih, koji su osmišljeni da oplemene naše redovne edukativne aktivnosti.

Gost seminara bio je profesor Mustafa Sušić, dugogodišnji profesor fikha u Gazi Husrev-begovoj medresi i muvekit Islamske zajednice u BiH, koji je govorio o osnovnim šerijatskim pojmovima šerijat, sunnet, idžma, ali i o potrebi maksimalne ozbiljnosti u pristupu razumijevanja propisa i prenošenja znanja. U ovome posebnu odgovornost imaju imami koji svakodnevno kominiciraju sa džematlijama i u potrebi su davati precizne i pravilne smjernice, za što je potrebno da propise i njihov smisao i sami dobro poznaju, ali međusobne poveznice između izvora prava. Profesor Sušić je posebno potencirao razlike u prijevodima Kur’ana na bosanski jezik koji se tiču šerijastkih propisa, a koje mogu uticati na njihovo pravilno razumijevanje.

U radnom dijelu seminara je bilo govora o pitanju primjene novog plana i programa mektebske nastave, nedoumicima muallima u primjeni istog u nastavi, kao i prijedlozima mogućih rješenja Komisije za unapređenje mektebske nastave MIZ Sarajevo, o čemu je govorio pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo.

Facebook
Twitter