Search
Close this search box.

Razgovor o knjizi “Mali leksikon velikih tema”

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je imamima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo predstavljena knjiga “Mali leksikon velikih tema”, autora dr. Samedina Kadića koja je objavljena u izdanju Centra za napredne studije (CNS).

Riječ je o knjizi zamišljena kao registar ili bilježnica onih tema koje generički obuhvataju neke najvažnije globalne trendove i tendencije koji određuju našu sadašnjost i trasiraju srednjoročnu budućnost.

O knjizi su ovom prilikom govorili muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, prof. dr, Hilmo Neimarlija i autor.

Kako je ocijenio dr. Neimarlija, teme i pojmovi predstavljeni u ovom knjizi detektuju određene dimenzije sadašnjosti, te doprinose razumijevanju vlastitog vremena.

– Ovu knjigu sam ranije predstavio i odredio, čini mi se, primjerenije kao “Veliki leksikon važnih tema”. Ovo autorsko djelo je izuzetno važno, pa je važno o njemu značajno govoriti i ovom prilikom. U ovoj knjizi je obrađeno 25 tema sa podtemama, koje predstavljaju mentalne šifre ovog vremena koje doprinose i njegovom razumijevanju – rekao je dr. Neimarlija. 

Kako je pojašnjeno na web-stranici CNS-a, na temelju postojećih trendova je moguće vršiti izvjesna planiranja i koliko-toliko utemeljeno razmišljati o budućnosti.

Da bi proučavanje budućnosti bilo sistematično potrebno je najprije posjedovati jasan uvid u sadašnjost. Budućnost, poput prirode, ne pravi skokove, ona je organski produžetak proteklog vremena. U vrevi sadašnjosti neprestano se pokazuju mali signali koji najavljuju nadolazeće velike trendove – navedeno je na web-stranici CNS-a.

O knjizi se može govoriti i kao o registrru, misleći na popularnu formu „keynotes“ koja pribire glavne niti savremenosti u jedan pregledan skup, kako bi se u ovom dinamičnom vremenu hiperdiferenciranih specijalnosti, ponudila određena slika svijeta.

Facebook
Twitter