Search
Close this search box.

Ramazanski vazovi za žene

Jedna od ustaljenih ramazanskih aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medsžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo su predavanja za žene koja održavaju profesorice, muallime i studentice.

U Istikal džamiji na Otoci, predavanje je održala Azra Bašić koja je govorila o blagodatima ramazana, te odgojnim dimenzijama posta.

U Centralnoj džamiji na Ilidži o porodici u ramazanu je gorvorila je Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo. Govorila je o ramazanu kao izuzetnoj prilici za rad na učvršćivanju porodičnih odnosa i veza.

Džemat Novi Ilijaš je posjetila je muallima Enisa Meštrovac koja je govorila je o krizi autoriteta općenito, sa posebnim osvrtom na krizu roditeljskog autoriteta. Istakla je kako danas svi govorimo o svojim pravima, te da je važno početi govoriti i o dužnostima koje se negdje zapostavljaju.

– Ramazan svojim dolaskom nam na suprilan način jasno postavlja granice, a mi ih iz ljubavi prihvatamo – istakla je muallima Enisa Meštrovac.

U Hadžijskoj džamiji predavanje je održala mr. Kerima Karavdić koja je govorila o milosti i oprostu kroz primjere života Poslanika, a.s..

U Sokolović Koloniji predavanje je održala Senida Klisura Balić koja je naglasila da je mjesec ramazan mjesec posebnih prilika i sukus individualnih i zajedničkih ibadeta, te istakla važnost džemata u čovjekovom životu.

Džemat Dobrinja 3B posjetila je mr. Belma Bešlić koja je u svom izlaganju izmeđuostalog kazala, kako se blagodati vjere i vjerovanja ne trebaju podrazumijevati, nego treba biti zahvalan na njima, te ih treba održavati i njegovati.

– Mi smo ambasadori ramazana u javnom prostoru i osobe koje svoju produhovljenost stećenu u ramazanu šire dalje i šalju sliku ljepote ramazana i islama – poručila je mr. Bešlić.

Amela Čamo je u svom obraćanju ženama u džematu Hadžići govorila o njegovanju porodičnih veza, te istakla kako porodični odnosi uveliko ovise o odnosu sa Gospodarom. 

U džamiji Čengić Vila predavanje je održala mr. Amra Abaz koja je govorila o sedam kategorija ljudi koji ćebiti u hladu Arša.

Džemat Vogošća posjetila je mr. Amina Mujela Botić koja je govorila o postu cijelog bića i tijela, s ciljem da se dok postimo sustegnemo svega onoga što dragi Allah ne voli i ne radimo ništa sa čime On ne bi bio zadovoljan.

U okviru svoje ramazanske prakse, nekoliko studentica Fakulteta Islamakih nauka u Sarajevu, imalo je priliku steći svoja prva iskustva i osjetiti puls jednog džemata. Održale su prigodna predavanja s ciljem učenja i sticanja prakse.

Facebook
Twitter