Search
Close this search box.

Ramazanski kandilji – Vogošća: Mreža mladih i Aktiv žena sa 250 mališana svečano dočekali mubarek Ramazan

Dana 15.05.2018. godine u džematu Vogošća, saradnjom Mreže mladih Vogošća i Aktiva žena Vogošća, upriličena je svečanost pod nazivom „Ramazanski kandilji“, povodom dočeka, najdražeg nam gosta, mjeseca Ramazana.

Tokom dana žene i djevojke Aktiva žena Vogošće podijeljene u timove, na čelu sa koordinatoricom Hajrom Imamović-Zulum, vrijedno su pakovale preko 600 paketića halve i 400 kesica bombona uz prigodne čestitke koje su navečer podijelile svojim sugrađanima.

Miris halve širio se džamijskim prostorom jer se dio nje pripremao u novootvorenoj čajnoj kuhinji. Njen miris stigao je i do najstarijih Vogošćana, jer ih je jedan od timova obradovao odnijevši je u njihove domove i čestitajući im nastupanje Ramazana.

S ciljem da se dočekom Ramazana jedinstvo svih članova džemata, i djece i omladine i starijih pokaže na djelu, i da se  najmlađima približi doživljaj Ramazana na jedan poseban i drugačiji način, svečanost je počela formiranjem vozića u parku pored vogošćanske općine kojeg je sačinjavalo preko 250 mališana. Držeći se za vrpcu sa balonima, sa fenjerima u rukama simbolizirajući tako kandilje, te učeći ramazanske ilahije, sa tekbirima i salavatima glasići su im odjekivali na putu do Centralne džamije. Kako bi se veliki vozić lakše kretao, duž cijelog puta pratila ga je ekipa Mreže mladih.

Po dolasku u džamiju, prisutnoj djeci i roditeljima obratio se Muslija ef. Čeliković, te Salih ef. Ćato, koordinator Mreže mladih Vogošća, čestitajući nadolazeći Ramazan, te naglašavajući značaj pisutnosti djece u džematu. Svojim glasom prisutne su počastile članice dječijeg hora vogošćanskog džemata.

Nakon obavljenog akšam-namaza, članovi Mreže mališanima su podijelili paketiće. Ispuštanjem 30 lampinjona u zrak, koji su simbolizirali 30 dana Ramazana, označen je početak mjeseca posta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i MUP-u Vogošća i službenicima  koji su se brinuli za bezbjednost dječijeg vozića. „Ramazanski kandilji“ prva su tačka koja je realizovana iz ramazanskog programa za najmlađe. Ono što nas očekuje u nastavku mjeseca Ramazana jeste dječija mukabela koja će se održavati u skoro svim džematima na području Vogošće (Semizovac, Ugorsko, Hotonj, Kobilja Glava i Orahov Brijeg). Termini održavanja su vikendom, u vremenu nakon ikindije namaza, kako se djeci ne bi otežalo jer imaju obaveze prema školi. Korepetitori na mukabelama će učiti džuzeve tokom radnih dana, a vikendom sa djecom onaj džuz koji pada na taj dan.

Na kraju Ramazana biće ako Bog da, upriličen iftar za svu djecu i korepetitore koji su učestvovali na mukabeli, a hatma poklonjena na mezarju Kovači, rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću i svim šehidima.

Mujesira Neimarlija

Facebook
Twitter