Search
Close this search box.

Ramazanske večeri: Paldum i Babajić o duhovnosti u muzici

Projekat „Ramazanske večeri“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posljednjih dvanaest godina je projekat poslijeteravijskih druženja u kojima učešće uzimaju eminentni alimi, umjetnici, pjesnici i sportisti koji prenose svoja životna iskustva, razmišljanja i savjete mladima.

Već drugu godinu ovaj program se realizuje u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo pod sloganom “Feel the spirit of Ramadan”.

Šesto izdanje ovogodišnjih “Ramazanskih večeri” upriličeno je 8. aprila 2023. godine u Hanikahu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu, gdje su kao sagovornici gostovali Hanka Paldum i Miralem-ef. Babajić.

Uz osvrt na bogatu tradiciju pobožnih pjesama u bosanskohercegovačkom kulturnom kontekstu, Paldum i Babajić su govorili o duhovnosti u muzici.

Efedija Babajić je istakao da se islamska umjetnost obično poziva na predaju koja govori da je Allah lijep i voli ljepotu.

– Ta predaja od nas traži konstantnu okrenutost našeg bića prema dobroti i ljepoti, kao i nastojanje da sve što radimo u životu bude i pokazivanje ljepote naše vjere i življenja u njoj. Naravno, mi smo u tom smislu prvenstveno usmjereni ka Kur’anu i Poslanikovom, a.s., životu koji nas uče da praktičnim življenjem vjere pokazujemo kvalitete koje vjernik treba imati.

Za čovjeka koji sa strane posmatra islam i muslimane, uočit će da je mnogo toga ukrašeno melodičnošću. Namazi su ukrašeni učenjem mujezina ili imama, potom Kur’an interpretiramo melodično, sve manifestacije koje organizujemo sadrže učenje mevluda, ilahija, kasida, zikrova i salavata. To su načini da izrazimo ljubav prema Gospodaru, Poslaniku, a.s., i dobrim ljudima – kazao je efendija Babajić.

340618834_137023909335764_2964807465065118142_n.jpg - Ramazanske večeri: Razgovor o duhovnosti u muzici

Hanka Paldum je govorila o sevdalinci kao obliku tradicionalnog muzičkog izraza, ocijenivši da ona svojim sadržajem oslikava bitne elemente jednog naroda i pojedinaca.

– Sevdalinka je jedna vrsta duhovnog stanja koja oslikava jedan narod, život, kulturu i običaje. To je ono što dijelom čini jednog insana i njegov karakter. A jedno takvo stanje duše je ono što nama ponekad upravo i nedostaje, da bismo sami sebe pokušali preispitati i upoznati. Mislim da, uz klasčinu duhovnu muziku, sevdalinka prenosi lijepa stanja duše. Ne možemo kazati da je samo vole narodi Bosne i Hercegovine, jer njenu ljepotu prepoznaju i drugi narodi koji čak i ne razumiju jezik na kojem je ispjevana i napisana – istakla je Paldum.

Program je realizovan i u dijaloškoj formi, gdje su gosti “Ramazanskih večeri”, učenici Srednje muzičke škole postavljali pitanja koja smatraju aktuelnim i značajnim.

Oni su i u pauzama tokom razgovora karakterističnim izvedbama duhovnih i tradicionalnih pjesama dali posebnu dimenziju cjelokupnom programu.

Facebook
Twitter