Search
Close this search box.

Ramazanske večeri: Bašić, Alibegović i Fazlagić o vjeri i uspjehu kao porukama Bedra

Projekat „Ramazanske večeri“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posljednjih dvanaest godina je projekat poslijeteravijskih druženja u kojima učešće uzimaju eminentni alimi, umjetnici, pjesnici i sportisti koji prenose svoja životna iskustva, razmišljanja i savjete mladima.

Već drugu godinu ovaj program se realizuje u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo pod sloganom “Feel the spirit of Ramadan”.

Peto izdanje ovogodišnjih “Ramazanskih večeri” upriličeno je 7. aprila 2023. godine u Hanikahu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu, gdje su kao sagovornici gostovali hafiz mr. Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije i Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice KS.

Referirajući se na neke poruke Bedra, hafiz Bašić je istakao kako su vjera i uspjeh fenomeni koje treba razumijevati kao cjelinu, naglasivši kako je važno praviti određene korake koji vode do nje.

339978340_235571002212312_4038292836749863727_n.jpg - Ramazanske večeri: Bašić, Alibegović i Fazlagić o vjeri i uspjehu kao porukama Bedra

– Bedr je lekcija vjernicima do Sudnjeg dana kojom se, između ostalog, poručuje da malobrojnost ne treba biti opravdanje za pasivnost i da je bez obzira na okolnosti važno da činimo ono što je do nas. Zanimljiv je kontekst u kojem se dešava bitka na Bedru. Poslanik, a.s., dolazi u Medinu nakon što u Mekki 13 godina pokušava uspostaviti društvo temeljeno na univerzalnim vrijednostima. Tek u Medini dobiva priliku za to, ali je mekkanski period važan jer je Poslanik tokom njega radio sa onim ashabima koji su htjeli prihvatiti istinu, te gradio pojedince koji će biti spremni kasnije graditi instituciju u Medini. To je preduslov pobjede na Bedru i svake druge pobjede; odgoj pojedinaca koji će biti spremni ponijeti emanete onda kada to bude najpotrebnije – poručio je hafiz Bašić.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić je govorio o začaju saradnje sa MIZ Sarajevo, te važnosti realizacije ovakvih projekata koji oslikavaju duh Sarajeva.

– Mi to zovemo specifični oblici turizma i naravno je da religijski turizam nešto značajno što možemo ponuditi svijetu. Ljudima je jako zanimljiv religijski i kulturno-historijski turizam, a Sarajevo je jedinstveno u Evropi po tome što može približiti toliko različitosti na jednom prostoru. Ako posmatramo naše komšije, naprimjer iz Srbije, mnogi od njih dolaskom u Sarajevo prvi put uđu u džamiju, nakon čega iskazuju oduševljenje i pričaju o tome kad se vrate u svoje gradove. A jedino ovdje imaju i sliku gdje su u istoj ulici četiri objekta različitih monoteističkih religija. To je bogatstvo koje imamo, a naš zadatak je da to predstavimo ljudima – kazao je Fazlagić.

339335453_744370140518944_8225210968041436945_n.jpg - Ramazanske večeri: Bašić, Alibegović i Fazlagić o vjeri i uspjehu kao porukama Bedra

Direktor Druge gimnazije, Seid Alibegović je u svjetlu bedranskih poruka poručio kako vjernik sebi ne smije dozvoliti stagnaciju. Naglasio je značaj kontinuiranog kretanja naprijed, truda i zalaganja.

– Kada dođemo na bilo kakvu poziciju ili preuzmemo bilo kakav zadatak, kao vjernici tu nećemo sjediti ili stajati, nego ćemo se kretati u nastojanju da unaprijedimo ono za šta smo preuzeli odgovornost. U današnjem vremenu kada svi govorimo o raznim reformama, potrebne su nam strategije i planovi koji prethode uspjehu. Ukoliko ih nemamo, možemo stajati ili se okretati i čekati da neko drugi nešto uradi. Ali, ukoliko postavimo strategiju, onda smo pokazali u kojem pravcu želimo ići, te pokazali drugima kuda da idu – poručio je direktor Alibegović.

Program je realizovan i u dijaloškoj formi, gdje su gosti “Ramazanskih večeri”, pa su učenici Druge gimnazije postavljali pitanja koja smatraju aktuelnim i značajnim. 

U pauzama tokom razgovora kojim je moderirao Tarik Dautović, članice hora “Gazel” su karakterističnim izvedbama ilahija i kasida dale posebnu dimenziju cjelokupnom programu.

Šesto izdanje “Ramazanskih večeri” će biti upriličeno 8. aprila u Srednjoj muzičkoj školi kada će biti ragovaramo o fenomenu duhovnosti u muzici.

Facebook
Twitter