Search
Close this search box.

Ramazanske posjete i predavanja glavnog imama MIZ Sarajevo dr. hfz. Kenan ef. Musića

U okviru veoma bogatog ramazanskog plana i programa glavnog imama MIZ Sarajevo dr. hfz. Kenan ef. Musića, u prvih pet dana mubarek mjeseca ramazana realizirana je posjeta brojnim sarajevskim džematima.

Prva ramazanska posjeta upriličena je u džematu Pofalići u utorak 15. maja poslije akšam-namaza, gdje je glavni imam dr. hfz. Kenan Musić prisustvovao prigodnom vjerskom program u okviru obilježavanja dana općine Novo Sarajevo i u znak sjećanja na šehide i gazije te bitku za odbranu grada Sarajeva i domovine BiH. Program je izveo Hor MIZ Sarajevo, nakon čega se velikom broju prisutnih obratio glavni imam podcrtavajući važnost obilježavanja ovih dana te čestitajući nastupajući mubarek mjesec Ramazan.

Prvog dana Ramazana u srijedu 16. maja, glavni imam dr. hfz. Kenan ef. Musić je posjetio i imao prigodna obraćanja u džematima Dobrinja 1-C5 i Ferhadija džamija, te u Istiklal džamiji zajedno sa muftijom sarajevskim dr. Enes ef. Ljevakovićem!

Prvog dana Ramazana glavni imam je sa svojim saradnicima i imamima sa područja općine Novo Sarajevo prisustvovao velikom iftaru za 1000 osoba, koji je upriličila općina Novo Sarajevo u povodu 16. maja – Dana općine Novo Sarajevo.

Drugog dana Ramazana glavni imam je boravio u posjeti džematima Sedrenik, Bjelave i Magribija, a  istog dana glavni imam je upriličio  iftar i druženje sa penzionisanim imamima te penzionisanim službenicima MIZ Sarajevo.

U petak 18. maja dr. Musić je u svojstvu hatiba predvodio džumu-namaz u Istiklal džamiji, a tog dana je također posjetio i prigodnim predavanjem se obratio džematlijama džemata Boljakov Potok i Novi Ilijaš, gdje je zajedno sa muftijom sarajevskim dr. Enes ef. Ljevakovićem na iftaru ugostio imame sa područja općina Ilijaš i Vogošća.

U subotu 04.05. odnosno 04. Ramazana glavni imam je boravio u posjeti džematima Velešići Gornji, Semizovac i Nedžarići. U svojim obraćanjima džematlijama dr. hfz. Musić je podsjetio da su džamije  mjesta gdje se odgajamo, a da je Ramazan  mjesec podsjećanja na Allahove blagodati.

-Ništa nije bitnije čovjeku u životu nego da spozna Boga dragog. Šejtan je okovan ali su ostali šejtani u ljudskom obliku, kojih se trebamo čuvati i popravljati svoje stanje. Ramazan je prilika da ljudi što više dolaze u džamiju, da se druže i susreću. Pažnju smo prebacili više na materijalne stvari u odnosu na sebe i svoje porodice. Post treba da razvije našu svijest o Uzvišenom Allahu dž.š., ojača našu dušu i tijelo a kroz učenje Kur’ana treba da osvježimo vezu sa dragim Bogom – riječi su dr. Musića koji je u svojim obraćanjima posebno ukazao na vrijednost islamske zajednice, kao institucije koju trebamo jačati i čuvati.

U nedjelju 05. Ramazana/20. maja glavni imam je posjetio džemate Buća Potok, Šanac i Butmir gdje je također uputio ramazansku poruku.

   

Facebook
Twitter