Ramazanske blagodati u džematu Šanac

Ramazan kao mjesec Allahove milosti i oprosta sa sobom donosi svekoliki broj blagodati koje od strane vjernika ne smiju ostati neiskorištene. Ramazan je poput ostalih sarajevskih džemata i u džematu Šanac dočekan sa radošću i velikih ushićenjem. I ovog ramazana aktivnosti se u ovom džematu odvijaju u Centralnoj džamiji na Šancu i u džamiji Muhammed Salih el-Hanna u Novopazarskoj ulici.

Pored uobičajenih i redovnih ramazanskih aktivnosti, poput tradicionalne sabahske mukabele, ramazan je donio i mnoštvo drugih aktivnosti, druženja i susretanja. Počelo je sa posjetom ljepotici Aladža džamiji, u subotu 11.5. gdje su džematlije ovog džemata podijelile radost iftara i ramazana sa povratnicima u Foču. U ponedjeljak 13.5. upriličena je službena posjeta pomoćnika glavnog imama mr. Malik-ef. Šljive, koji je predvodio teravih-namaz i održao prigodan vazu-nasihat. Pored redovnih dnevnih predavanja imama ovog džemata, upriličena su i dva predavanja za žene, koja je u obje džamije održala mualima i studentica FIN-a Irma Muratović.    

Povodom obilježavanja Lejletu-l-Bedra, u Centralnoj džamiji na Šancu upriličena je prigodna mevludska svečanost, koju je zaista posebnim predavanjem uljepšao dr. Mustafa Prljača, glavni urednik Izdavačkog centra IZ-ce u BiH „El-Kalem“, koji je uputio važne poruke prisutnim džematlijama. Mevludska svečanost je održana i u džamiji u Novopazarskoj gdje se vazu-nasihatom obratio imam džemata Edin-ef. Spahić.  

Posebnu draž ramazana čine ramazanska sijela i iftari na kojima se džematlije druže i koriste priliku za popravljenje međusobnih odnosa. U džematu Šanac su upriličena četiri velika džematska iftara za džematlije i mlade, dva u džamiji na Šancu a dva u džamiji u Novopazarskoj, te iftar za učače mukabele.  Ipak, najposebniji je bio veliki iftar za polaznike mektebske nastave u džematu Šanac, koji je organizovan u utorak 21.5., i kojem je prisustvovalo 70-tak polaznika mektebske nastave, koji su zajedno podjelili radost iftara i ramazana.

Već drugu godinu zaredom, džemat Šanac realizuje i projekat „Ramazanskih večeri sa Kur’anom“,  koji podrazumjeva gostovanje sarajevskih hafiza u neparnim noćima mubarek mjeseca ramazana. U okviru ovog druženja sa sarajevskim hafizima, oni uče Kur’an i prevode klanjanje teravih-namaza. Već su realizovana gostovanja hafiza Selima Hošija te pomoćnika glavnog imama hafiza Ammara-ef. Bašića, koji se poslije teravih-namaza obratio vjernicima sa nekoliko savjeta. Još će u okviru ovog projekta do kraja ramazana gostovati hafiz Špendi Fidani i hafiz Samir Avdić.

Džemat Šanac je organizovao i podjelu prehrambenih paketa za socijalno ugrožene, starije i bolesne džematlije kako bi i oni bili u prilici s radošću dočekati mubarek bajramske dane.

Ovaj mjesec Allah dž.š. je zaista učinio posebnim i dao mnogobrojne blagodati u njemu, a posebno zadovoljstvo iskazuju imami Edin-ef. Spahić i Edin-ef. Pašanbegović te mutevelija h. Nurko Čaušević na prilici da u ovom mjesecu Allahovog rahmeta i magfireta hizmete i doprinose džamijama i džematlijama u džematu Šanac.  

Facebook
Twitter