Search
Close this search box.

Ramazanska priča: Sestre Kovač ponos roditelja i džemata Gladno Polje

U džematu Gladno Polje u ovoj godini sufaru je prešlo 32 mekteblija i počelo da uči u Kur’anu, a među njima i Lina Kovač – učenica prvog razreda osnovne škole. Još od prošle godine u kur’anskoj grupi je njena starija sestra Merjem Kovač – učenica četvrtog razreda osnovne škole.

U toku mjeseca ramazana u ovom džematu već tri godine, otkako je nastao džemat praktikuju dječiju mukabelu i učenje određene sure napamet kako bi se polaznici uvijek mogli sjetiti ramazana i onoga što su novo naučili u njemu. Tako su prve godine polaznici učili suru Nebe, druge godine učili suru Saff, dok su se ove godine odlučili za suru Mulk. Za razliku od prethodne dvije godine, ove godine mukabela se održava online.

Prošle godine sestre Merjem i Lina su u toku mjeseca ramazana uspješno naučile suru Saff, mlađa sestra koja nije znala ni čitati ni pisati uz pomoć sestre je naučila suru Saff. Ove godine već do desetog dana Ramazana su naučile prvu stranicu sure Mulk i ne sumnjamo da će do kraja Ramazana naučiti i preostali dio sure Mulk.

Ljubav i radost prilikom dolaska u mekteb na njihovim licima je velika. To su djevojčice unikatnog osmijeha koje vam rado izmame osmijeh na lice kada ih sretnete.

Zasigurno ponos svojih roditelja, a i cijelog ovog džemata su Merjem i Lina. Njihovi roditelji Elvir i Mersala, na pravi način odgajaju svoju djecu od malih nogu u duhu islama šaljući ih u mekteb i dovodeći ih u džamiju.

Facebook
Twitter