Search
Close this search box.

Prvi vrtić Islamske zajednice u Sarajevu počinje s radom u januaru

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar Velić i načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas su u naselju Dobrinja obišli prvo obdanište Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu, koje počinje s radom u januaru.

Muftija Grabus je pokretanje obdanište “Dječiji koraci” ocijenio kao vrlo značajan projekta za Medžlis Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko, ali i Islamsku zajednicu u cjelini.

– U Sarajevu ima mnogo vrtića, ali ovim činom se otvara jedno novo poglavlje djelovanja Islamske zajednice.

Vjerujemo da će vrtići biti ne samo pozitivan zaokret u radu MIZ Sarajevo, nego i da će donositi i radost u živote roditelja i djece koji će, ako Bog da, imati povjerenje u rad vrtića Islamske IZ u Sarajevu – izjavio je ovom prilikom muftija Grabus.

Muftija Grabus.JPG - Prvo obdanište Islamske zajednice u Sarajevu počinje s radom u januaru
Muftija Grabus

Prema riječima glavnog imama Velića, osnivanjem prvog obdaništa upotpunjuju se misijske aktivnosti Islamske zajednice na ovom području.

– Dugo smo razmatrali pitanje ulaska u ovu sferu djelovanja, ali kada smo vidjeli da su duge liste čekanja za upis u sarajevske vrtiće, odlučili smo se na ovu aktivnosti, s namjerom da budemo društveno korisni. Simbolika naziva našeg obdaništa “Dječiji koraci” je i u tome i da su i nama ovo prvi koraci u ovim aktivnostima. Nakon osnivanja obdaništa, planiramo otvaranje staračkog doma i centra za mlade, čime će krug djelovanja biti zaokružen – naveo je Velić.

U prvom ciklusu planiran je upis 47 djece, a nakon toga i više, kako budu povećavani kapaciteti. Obdanište će imati šestero zaposlenih – tri odgajateljice, medicinska sestra, kuharica i higijeničarka.

– Imat ćemo kombinovanu grupu djece od pola godine do tri godine, a druga grupa će biti od tri godine do predškolskog uzrasta. U planu je da naredne godine imamo i svoju centralnu kuhinju, a za sada ćemo uzimati hranu od certificirane firme. Također, uredili smo i vanjski prostor.

Planiramo otvoriti vrata obdaništa 4. januara, već je određeni broj djece upisan, a oni koji su zainteresirani, još uvijek imaju priliku za upis – kazao je v. d. direktora obdaništa Malik Šljivo.

Obdanište je smješteno u objektu Vila Hadžihalilovića, a koje je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo dodijelilo Medžlisu Sarajevo u svrhu formiranja obdaništa.

– Mi smo velika općina s velikim brojem stanovnika, i jedan od problema u procesu odgoja najmlađih je nedostatak kapaciteta u ustanovama, kako javnim, tako i privatnim. Povećali smo kapacitet, ali i dalje postoje liste čekanja, te je za nas ovo vrlo značajno, posebno jer je Dobrinja jedno od najvećih naselja. Smatram da je ovaj objekat pogodan za obdanište, jer ima svoje dvorište, ograđeno je, a posebno jer je riječ o bosanskoj kući koja ima prirodnih elemenata, te će djeci biti ugodno i podsjećat će ih na njihovu kuću – istaknuo je danas načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Nakon obdaništa u naselju Dobrinja, planirano je da budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima.

Svi vrtići će biti kvalitetni, dobro opremljeni i raspolagat će sadržajima koji će zadovoljavati visoke standarde u ovoj oblasti odgoja i obrazovanja najmlađih naraštaja. 

(MINA)

Facebook
Twitter