Proučena hafiska mukabela u džematu Bačićko Polje Stup

Učenjem posljednjeg džuza Časnog Kur’ana danas je u džematu Bačićko Polje Stup završena hafiska mukabela i proučena hatma dova tim povodom. Hafisku mukabelu je učilo šest hafiza: hafiz mr. Abdul-Aziz Drkić, hafiz Salahuddin Hussein, hafiz Musa Tulić, hafiz Ahmed Hamidović, hafiz Nijaz Malagić, te imam ovog džemata hafiz Abdussamed Podojak.

Hatma dovu je proučio hafiz mr. Abdul-Aziz Drkić, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka, a prigodnim vazom obratio se hafiz Abdussamed Podojak. Ovo je prvi put da je izvan Starog Grada u Sarajevu učena hafiska mukabela, konkretno na području općine Ilidža. Poseban je osjećaj u džamiji na Stupu bio tokom učenja hafiske mukabele, ali i tokom cijelog ramazana, učenjem Kur’ana, klanjanjem noćnih namaza, tokom zajedničkih iftara i sehura.

Ispred Džematskog odbora, njegov predsjednik gospodin Edin Džanković zahvalio se hafizima, te svima onima koji su učestvovali u organizaciji hafiske mukabele i koji su podržali ovaj projekat, učeći dovu Allahu da se aktivnosti i rad u tom džematu povećaju, ali i u cjelokupnom Medžlisu IZ Sarajevo, zajedno na čelu sa uvaženim glavnim imamom dr. hafizom Kenan-ef. Musićem.

Pored hafiske mukabele, u džematu Bačićko Polje Stup, proučena je još jedna mukabela, koje se učila poslije ikindije, a učači su bili imam džemata i mujezini.

Molimo Allaha da se ova tradicija nastavi u ovom džematu sve do Sudnjega dana, i da nam Kur’an bude vodič i uputa tokom cijelog života.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter