Search
Close this search box.

Proučena hafiska dova Zerisi Pleh

U nedjelju, 13. juna u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, proučena je hafiska dova hafizi Zerisi Pleh. Hafisku diplomu uručio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. hafiz Mensur Malkić.

Uz prisustvo velikog broja hafiza, profesorica i profesora Gazi Husrev-begove medrese, sarajevskih imama, porodice i prijatelja hafize Zerise, na početku svečanosti goste je u ime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo poselamio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama. Mr. Šljivo je iskazao zadovoljstvo i sreću što je sarajevski medžlis bogatiji za još jednog čuvara Allahove knjige.

Izaslanik Muftije sarajevskog na svečanosti bio je dr. Ahmed Purdić, šef Službe za vjerske i obrazovne poslove Muftijstva sarajevskog. Dr. Purdić je podsjetio na tefsirske poruke čuvenog mufessira Ibn Abbasa o stvaranju čovjeka u najljepšem obliku i vraćanju u najniže stepene, osim onih koji vjeruju i čine dobra djela, među kojima posebno mjesto zauzimaju hafizi Kur’ana.

Izaslanik reisu-l-uleme, dr. hafiz Mensur Malkić, na početku govora prenio je čestitke reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Huseina Kavazovića. Dr. Malkić je uputio brojne savjete mladoj hafizi i njenoj porodici, istakavši da su hafizi prvaci Ummeta. Naglasio je poseban značaj učenja u mladosti, shodno izreci da je učenje u mladosti kao pisanje po kamenu, a učenje u starosti kao pisanje po vodi. Na kraju, dr. Malkić je uputio čestitke muhaffizu prof. Mensudu Đuloviću i kolektivu Gazi Husrev-begove medrese čija je hafiza Zerisa učenica.

Zerisa Pleh, kćerka Amela i Saime, rođena je 30. septembra 2004. godine u Sarajevu. Druga je hafiza u svojoj porodici, nakon sestre hafize Dženise. Učenica je drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Prve korake hifza napravila je u mektebu džemata Aneks pred Asim-ef. Hubijarom. Aktivnije je počela učiti hifz pred hafizom Mahirom Vlajčić, a svoj put nastavlja u Školi hifza učeći pred Fuad-ef. Golićem, gdje je naučila i posljednje ajete.

Za polaganje hifza Kur’ana Časnog pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice pripremio ju je hafiz Mensud Đulović, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Na kraju svečanosti, mladoj hafizi su uručene brojne hedije od Muftijstva sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo, Gazi Husrev-begove medrese te od mnogobrojne rodbine i prijatelja.

(E.H.)

Facebook
Twitter