Search
Close this search box.

Proučen mevlud i hatma-dova pred duše vakifa u džamiji u Gornjim Kovačićima, sutra svečano otvorenje

U džamiji “Abdullah Tarmum” u Gornjim Kovačićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo večeras je upriličen mevludski program kojim se najavljuje sutrašnje svečano otvorenje džamije.

Mevlud su učili članovi hora MIZ Sarajevo, a pozdravnim riječima prisutnima su se obratili imam ove džamije Senad-ef. Rešić i džematski imam (Grbavica 1) mr. Fikret-ef. Pašanović.

– Ova džamija već vrši svoju funkciju, ovdje se obavljaju namazi i odvija mektepska pouka. U razvoju džemata možemo imati dva procesa, nekad džamija gradi džemat, a nekad džemat gradi džamiju. Ovdje, uz volju džemata i predanost pojedinaca i kolektiva lijepo funkcionišu sve vjerske aktivnosti – kazao je efendija Pašanović.

received_2458507244303517.jpeg - Sarajevo: Proučen mevlud u džamiji u Gornjim Kovačićima, sutra svečano otvorenje
Mr. Pašanović: Ovdje lijepo funkcionišu sve vjerske aktivnosti 

Ovom prilikom su dodijeljene zahvalnice pojedincima koji su doprinijeli gradnji i održavanju džamije.

Uz osvrt na taj čin, predsjednik džamijskog odbora Esad Karahmet je podsjetio na značaj dunjalučkog truda.

– Sutra ćemo se ako Bog da, na džuma-namazu zahvaliti vakifu, a večeras ćemo se zahvaliti onima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju ovog džemata, džamije i vjerskog života. Shodno kur’anskoj poruci, trud vide Gospodar, Poslanik i vjernici, pa je na nama večeras obaveza da prepoznamo trud onih koji su se trudili u prethodnom periodu – kazao je Karahmet. 

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je podsjetio na neke detalje u održavanju vjerskog života nakon radnog otvorenja ove džamije, ramazana 2021. godine.

– Bog zna koliko će ovdje još biti imama, mujezina, mutevelija i hizmećara, a svi će oni učiti i dove za svoje prethodnike, kao što se danas uče dove za prethodnike u brojnim džamijama sa kontinuitetom i tradicijom – kazao je.

received_1366203440798633.jpeg - Sarajevo: Proučen mevlud u džamiji u Gornjim Kovačićima, sutra svečano otvorenje
Dr. Velić: Ovo je tipična bosanska džamija 

Osvrnuo se i na simboliku bosanskih džamija koje su tradicionalno građene na četiri vode.

– Ovo je tipična bosanska džamija na četiri vode u kojoj se sve strane krova spajaju u jednu tačku što simbolizira jedinstvo Allaha, dž.š. Svaki put kada je zijaretimo, ona ima neki novi ukras, a uočavamo i posvećenost džematlija. Molim dragog Boga da ustraju i budu još posvećeniji – kazao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Na kraju programa je proučena hatma-dova pred duše svih vakifa. Hatmu su prethodno proučili imami MIZ Sarajevo, imajući u vidu da se uz Lejletul-miradž obilježava i Dan vakifa.

Svečano otvorenje džamije će biti upriličeno sutra sa početkom u 11 sati, nakon čega će džuma-namaz predvoditi muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Facebook
Twitter