Search
Close this search box.

Projekat „Doniraj ilmihal“ u džematu Teftedarin do

Nova mektebska 2020/21. godina je u znaku određenih promjena i inovacija. Naime, mektebska  pouka  se izvodi i  realizira prema novom Nastavnom planu i programu mektebske  pouke, koji umjesto dosadašnjih devet godina, predviđa tri nivoa mektebske pouke i prema novim ilmihalima za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke. Svjesni teške ekonomske situacije kod naših džematlija, ponajviše zbog pandemije korona virusa, članice ženskog aktivizma na čelu sa mualimom Sumejom Sultanović, uz svesrdnu podršku džematskog odbora, su pokrenuli inicijativu da se u haremu džamije Teftedarin do, upriliči već tradicionalni slatko-slani bazar.

Bazar je zamišljen da, ponudi slatko-slana tradicionalna jela, koja su priredile čestite majke i sestre angažovane u ženskom aktivizmu pri džematu. Prisutni u džamiji su 11.09.2020. godine, uz pridržavanje propisanih mjera, imali priliku da se počaste slasnim jelima na bazaru i da iskoriste priliku da doniraju prema svojim mogućnostima dio sredstava za nabavku ilmihala.

Ukupljena sredstva su iskorištena za finansiranje 76 ilmihala za socijalno ugrožene kategorije, jetimsku djecu i ostalu mektebsku djecu počevši od prvačića pa dalje.

S tim u vezi, u našem džematu je, 19.09.2020. godine, upriličena svečana podjela novih mektebskih ilmihala u sklopu projekta „Doniraj ilmihal“. Ovoj svečanosti su pored roditelja i djece prisutvovali predstavnici MIZ Sarajevo, mr. Malik ef. Šljivo i Elvedin ef. Klisura, koji su čestitali početak nove mektebske godine roditeljima i djeci, kao i sam projekat koji je unio radost u mnoga srca djece.

Na kraju programa, članice aktivizma su kao priznanje za podršku u radu gostima VPS, poklonile dvije levhe, koje su ručni rad sa kursa zlatnog veza.

Podsjećanja radi, u prethodnim godinama se, u džematu Teftedarin do, organizovalo još nekoliko humanitarnih bazara, a izdvojit ćemo onaj za jetimsku djecu i podršku mektebskog hora. Pored toga, džematski odbor je u više navrata pomogao mektebsku djecu, a posebno jetimsku djecu, na čemu im svesrdno čestitamo.

Adis Sultanović

Facebook
Twitter