Search
Close this search box.

Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom Nove hidžretske godine

– Rezultat hidžre je i činjenica da gotovo nema dijela planete u kojem se ne uči ezan – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić tokom predavanja u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Predavanje je održano nakon programa koji su povodom nastupanja Nove hidžretske godine izveli imami ovog Medžlisa.

Ukazujući na poruke hidžre, dr. Velić je skrenuo pažnju na detalje koji trebaju biti u fokusu vjerničkog djelovanja i učenja dova.

– Nalazimo se na jednom novom početku i molimo dragog Boga da vrijeme koje je pred nama bude bude vrijeme zajedništva, zrelosti dogovara i mudrosti. Da ovo vrijeme bude vrijeme naših pojedinačnih i kolektivnih pobjeda – kazao je dr. Velić.

Uz podsjećanje na to kako hidžru treba razumijevati unutar aktuelnog konteksta,  ukazao je na njenu važnost u kontekstu drugih značajnih događaja iz povijesti islama.

– Hidžra je jedan od najvećih i najvažnijih događaja koji se desio u ljudskoj historiji. Ona je među najvažnijim događajima za čovječanstvo, poput stvaranja čovjeka i sedžde meleka čovjeku ili poput početka Objave u Noći kadra – pojasnio je dr. Velić.

CETL0467-01.jpeg - Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom Nove hidžretske godine

Tokom predavanja je akcentirao nekoliko karakteristika vezanih za kolektiv i društvo, koje treba razumjevati u kontekstu hidžre.

– Božiji Poslanik u Medini okuplja muslimane, miri ih i bratimi. Gradi džamiju, potom formira zajednicu, red i sistem – poručio je dr. Velić.

U okviru programa, prisutnima se kao domaćin obratio i imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz mr. Salih-ef. Halilović koji je podsjetio na dovu koji su učili ashabi prilikom nastupanja novih životnih ili vremenskih etapa.

– U predajama se bilježi da su ashabi, kada bi nastupio novi mjesec, imali običaj učili dovu kojom mole Gospodara da u novi mjesec budi uvedeni sa sigurnošću, imanom i vjerom selamom, zaštitom od prokletog šejtana i Allahovim, dž.š., zadovoljstvom.

CETL0320-01.jpeg - Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom Nove hidžretske godine

Molim Gospodara da naš narod i domovina budu zaštićeni, da budemo sačuvani od šejtanskog uticaja i da Gospodar bude zadovoljan našim postupcima – kazao je hafiz Halilović.

Kao izaslanik muftije sarajevskog, ovom prilikom je govorio dr. Samed Omerdić koji je podsjetio na neke osobine ashaba iz perioda obnavljanja hidžre, ukazavši na njihovu odgojnu dimenziju za današnje generacije.

– Kada su muslimani učinili hidžru, ponijeli su jako vjerovanje, duhovnu snagu i jaku ideju. Iz Medine su se vratili sa istim karakteristikama, ali su uz to osnaženi i fizičkom snagom. Naša hidžra je živjeti i ostati u Bosni.

CETL0525-01.jpeg - Program u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom Nove hidžretske godine

Kada danas posmatramo naš narod, možemo zahvaliti dragom Bogu što on ima intelektualnu snagu i kapacitet da reaguje na izazove koje su pred njim. Također, možemo i trebamo zamoliti Gospodara da nam podari još snage, vjere duhovnosti i ustrajnosti. U životu i svome djelovanju oslonimo se na Gospodara, Allah dž.š., je sa nama – rekao je dr. Omerdić.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda, a.s, iz Mekke u Medinu.

Facebook
Twitter