Program sjećanja na džematlije – inicijatore ideje o gradnji džamije na Sedreniku

U džematu Sedrenik je 10. februara 2022. godine održan prigodan program i sjećanje na džematlije koji su se na pomenuti datum 1969. godine prvi put organizovali i uputili inicijativu za gradnju džamije na Sedreniku.

Programu su prisustvovali glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo  dr. Abdulgafar-ef. Velić,  njegovi saradnici, predsjednik Izvršnog odbora gospodin Jusuf Zahiragić, te dugogodišnji i prvi imam džemata Izet-ef. Ćatović.

Imam džemata mr. Suad-ef. Balić u uvodnom obraćanju kazao je kako su u posljednje vrijeme došli u posjed nekoliko važnih dokumenata iz povijesti džemata, koji su u prošlost bili potisnuti, a pomalo i zaboravljeni. 

Jedan od njih je i molba džematlija iz 1969. godine za gradnju džamije na Sedreniku koju su potpisale 134  džematlije u vremenu kada se zbog takve molbe i potpisa moglo mnogo toga dunjalučkog izgubiti. Ali ta činjenica i dokument potvrđuju da je bilo iskrenih i čestitih Bošnjaka spremnih na žrtvu zarad podizanja džamije i džemata.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je u svom obraćanju istakao kako su te godine bile teško vrijeme za muslimane na našim područijima. I velika je hrabrost, požrtvovanost i bogatstvo imati 134 čovjeka, džematlije koji se organizuju i upute inicijativu takvoj vlasti  za gradnju džamije.

Iskazao je riječi zadovoljstva funkcionisanjem džemata i samim džamijskim ambijentom te čestitao na tome čitavom džematu.

Džematski odbor je na ovaj način želio iskazati poštovanje spram hrabrih koraka tih džematlija jer mnogi od njih nisu ni dočekali da se džamija izgradi, obzirom da je ta borba dugo trajala i da je tek 09. februara 1998. godine položen kamen temeljac za gradnju džamije.

Na kraju programa mr. Malik-ef. Šljivo je proučio hatma-dovu pred duše džematlija-potpisnika inicijative.

  • Zahvalnost za trud i učenje hatme upućujemo majkama i sestrama koje se intenzivno druže u okviru ženskog aktivizma ovog džemata. Da Allah ukabuli i upiše u dobro djelo  svim našim aktivistima i vakifima džamije na Sedreniku – navedeno je u formi osvrta džemata Sedrenik.

U džamijskom holu je predstavljena izložba svih značajnih dokumenata u procesu dobijanja dozvole za gradnju džamije, a koje je u arhivu Gazi Husrev-begove biblioteke pronašao član džematskog odbora Edin Lepenica.

Facebook
Twitter