Search
Close this search box.

Program 27. ramazanske noći u Istiklal džamiji: Mubarek noći su prilika za posmatranje vlastitog života

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom obilježavanja Lejletu-kadra upriličen je večeras u Istiklal džamiji.

Prigodno predavanje prije teravih-namaza je održao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je podsjetio na neke odrednice ove mubarek noći.

– Lejletul-kadr je blagoslovljena, veličanstvena ili blaga noć, kako se to tumači u našoj tradiciji. To je noć za koju vjerujemo da u njoj dolazi do susreta melekutskog i ljudskog svijeta. Ona je blagoslovljena po tome što Gospodar u njoj šalje meleke na čelu sa Džibrilom u naš dunjalučki svijet – istakao je.

Podsjetio je da kao ljudi imamo priliku, u noći odabranoj za početak Objave, posvjedočiti vjeru u poslanstvo Muhammeda, a.s., te kao zajednica i ummet dobiti zajedničku emociju u kojoj iskazujemo svoju pripadnost.

– Ovo je prilika da svi zajedno molimo Gospodara svjetova da nas uputi na Pravi put, spusti svoju milost na sve nas i podari da mir i selamet našoj domovini, kao što je selamet u ovoj noći sve do zore – poručio je muftija Grabus.

IMG_20230417_235845-01.jpeg - Program 27. ramazanske noći u Istiklal džamiji:

Program koji su pripremili i izveli imami MIZ Sarajevo je nastavljen nakon teravih-namaza, a učenje zikra je predvodio glavni imam dr. Abdulgafar Velić koji je u razgovoru za Media centar IZ istakao da se ramazanske aktivnosti mogu metaforički razumijevati kao svakodnevno uspinjanje na planinu sa koje se jasnije razumijeva dunjaluk. 

– Pri kraju ramazana, posebno u 27. noći, vjernici se popnu na sam vrh te planine sa koje bolje i dalje vide. Iz te perspektive posmatraju vlastiti život i vide sve svoje greške koje su činili tokom života, osvijeste neke zablude i ćorsokake. Potom zamole Dragog Boga da im oprosti i smiluje im se. Istovremeno, vjernici u ovim noćima bolje vide kuda treba dalje hoditi, osvijeli im se put uz pomoć ramazanskih ibadeta – kazao je dr. Velić.

Screenshot_2023-04-18-00-30-33-146_com.miui.gallery-01.jpeg - Program 27. ramazanske noći u Istiklal džamiji:

Pojasnio je da ibadeti tokom mjeseca ramazana pomažu da se vjernik izdigne iznad svih dunjalučkih hatrova.

– Vjernik se zahvaljujući ovim ibadetima izdiže iznad svih prepirki, svađa, sukoba. Sve ljutnje koje je imao u svom srcu je pustio od sebe i okrenuo se prema Stvoritelju i svojim najbližima. Ta okrenutost je ujedno trud da se bude bolji u svakom pogledu. 

U 00:30 predviđeno predavanje hafiza mr. Ammara Bašića, dok će jelokupni program biti završen džematskim obavljanjem tespih-namaza koji će predvoditi Jusuf-ef. Kadirić.

Rezime ramazanskih aktivnosti u MIZ Sarajevo 

Teravih-namaz se na području MIZ Sarajevo ovog ramazana klanja na 249 mjesta, a mukabela se uči u više od 150 džamija. Uče se i brojne mektepske mukabele. Realizuju se brojne kulturne i društvene aktivnosti u okviru aktivnosti “Feel the spirit of Ramadan”. 

Brojne su i humanitarne aktivnosti, gdje su predstavnici Medžlisa nastojali odgovoriti svakom pojedincu koji se obratio za pomoć.

Aktivna je i Mreža mladih koja je, kao i prethodnih ramazana, uzela učešće ili sama organizovala brojne sadržaje.

Facebook
Twitter