Search
Close this search box.

Profesor Zijad Ljevaković gost na redovnom seminaru imama MIZ Sarajevo

Redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo održan je 08. marta 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Na početku seminara obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je govorio imamima o aktuelnim pitanjima vezanim za rad Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove.

Prisutnima se obratio i mr. Malik-ef. Šljivo koji je uz osvrt na realizaciju mektebske pouke govorio o planovima za predstojeća takmičenja.

Predsjednik IO MIZ Sarajevo Jusuf Zahiragić je prisutnim imamima predstavio izvještaje sa IV redovne sjednice Skupštine MIZ Sarajevo održane 18. februara 2022. godine.

Kao gost seminara, imamima je o aktuelnim temama vezanim za njihov rad govorio Zijad Ljevaković, penzionisani profesor Gazi Husrev-begove medrese, njen nekadašnji direktor, te imam i hatib sa dugovodišnjim iskustvom.

Profesor Ljevaković je na početku svog obraćanja poručio kako se svakodnevno uvjerava u kvalitetan i posvećen rad imama dok posjećuje različite džamije i džemate.

  • Volio bih da ovaj naš susret bude potvrda onoga što vi sami radite. Često slušam hutbe imama u različitim džamijama i mogu reći da su one kvalitetne i zadovoljavaju mnogo kriterija. Ako ovo što danas budem govorio, a vjerujem da je tako, bude potvrda onoga što vi radite, to može osnažiti vašu sigurnost u vlastiti rad – poručio je profesor Ljevaković.

Osvrnuvši se na vremensku blizinu mjeseca ramazana, kazao je kako u okviru priprema za njegov dolazak valja osvijestiti odnos između dunjalučke promjenjivosti i univerzalnih Božijih zakona.

  • Rijetko koje vrijeme je kao današnje potvrđivalo kur’anski princip da je ovaj svijet varljiv i promjenjiv u svojoj materijalnoj manifestaciji. Te promjenjivost nam daje priliku da, posebno tokom ramazana, poradimo na nekim osnovama koja će povećati duhovnost vjernika – naveo je.

Uz podsjećanje na dunjalučke poteškoće kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, profesor Ljevaković je istakao kako nije isto prolaziti kroz teške situacije vjerniku i nevjerniku, jer je vjernikovo čuvanje od grijeha svojevrsni garant zdravlja duše.

  • Naprimjer, kada započinjemo post, njegova najvažnija stavka je udaljavanje od griješenja. Uvjeren sam da grijesi učine duši ono što bolest učini tijelu. Koliko god bolest može narušiti tijelo, tako grijesi mogu blokirati ljudsku dušu, pa ona postaje nesposobna. A pojedinac sa takvom dušom zapostavi sebe i one za koje je odgovoran – kazao je.

Profesor Ljevaković je tokom obraćanja podsjetio na dominantne poroke današnjice kojima nije odolio ni brojan dio našeg okruženja; te je poručio kako je imamska obaveza raditi i razgovarati sa poročnim ljudima, sa namjerom da se postepeno, jačanjem vlastitog uma i duha oni udalje od pogrešnog životnog stila.

  • U ljudskoj svijesti ima nešto što se može zavoditi. Pokazatelji toga na dunjaluku su brojne ovisnosti o različitim vrstama poroka. Ne možemo reći da nas se to ne tiče; ukoliko ga možemo spasiti ahiretske kazne, to trebamo učiniti. To je naša misija, te i na taj način trebamo pomagati društvu. To postižemo razgovorom sa džematlijama o tome kako jačati vlastiti duh i um kji se može oduprijeti izazovima i iskušenjima – poručio je profesor Ljevaković naglašavajući kako je to proces kojem valja biti posvećen i uporan, te čija rezultati nisu brzi, ali su korisni, kako pojedincu, tako i društvu.
Facebook
Twitter