Search
Close this search box.

Primjeri brige o različitim društvenim kategorijama

Odjel za društvenu brigu Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo je i tokom ovog mjeseca ramazana različitim aktivnostima olakšao životne prilike mnogobrojnim članovima društva.

Među ostalim aktivnostima, podijeljeni su prehrambeni paketi i novčani bonovi za sve one koji su zahtjev uputili početkom ramazana.

Rijaset Islamske zajednice i medžlisi putem Ureda za društvenu brigu tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, provodi različite vidove aktivnosti podrške osjetljivim kategorijama društva, među kojima su i ovakve dodjele prehrambenih paketa i bonova.

– Ramazan je mjesec intenzivnih ibadeta koje činimo, ali je i mjesec darivanja i udjeljivanja. Našim najosjetljivijim kategorijama društva dijelimo značajnu pomoć u prehrambenim paketima i novčanim bonovima. Te kategorije društva su često starije osobe, osobe sa zdravstvenim problemima i naši demobilisani borci – rekao je koordinator Odjela za društvenu brigu Ferid-ef. Ganić prilikom opisivanja ove aktivnosti.

351751010_264638159566437_8724056560520166949_n.jpg - MIZ Sarajevo: Primjeri usluge različitim društvenim kategorijama
Ganić: Olakšati stanje drugima

Značajan dio pomoći distribuiran je direktno na adresu ugroženima, ondje gdje je postojala potreba za time.

Ovog ramazana su iftari, pored povratničkih džemata, osigurani i za studentske domove. Na taj način je Medžlis pomogao i počastio pojedince i skupine koji na različite načine doprinose domovini i društvenoj zajednici.

Kako ističu, studenti su oni koji svojim trudom i učenjem stiču znanje koje će u godinama koje dolaze biti na raspolaganju društvu kroz obavljanje poslova u različiitm sektorima društva.

Isto tako, povratnici su kategorija društva koja je iskazala opredijeljenost da, uprkos specifičnim uslovima, organizuje život na svom topraku, što je jasan doprinos jačanju društvene patriotske svijesti. 

Posebno, obradovana su i djeca u povratničkim džematima, podijeljeni su im novčani vaučeri kojima su kupili sebi odjevne predmete.

1707bff8-35f1-4fbc-aadc-e16dad73f293.jpg - MIZ Sarajevo: Primjeri usluge različitim društvenim kategorijama

Tokom ramazana su realizovane i aktivnosti iz područja pomoći za bolesne, starije i iznemogle. Kako ističu ovi aktivisti, poštivanje starijih i briga i pažnja prema njima privlači Božiju milost i snažno doprinosi ugodnosti i berićetnosti društvenog ambijenta, ublažuje napetost i umanjuje zlo.

– Kada je u pitanju MIZ Sarajevo i njegova društvena odgovornost i empatija, možemo se pohvaliti da u kontinuitetu brinemo o ovim kategorijama stanovništva, na različite načine. To je posebno izraženo u ovom mjesecu, kroz aktivnost podjela paketa, iftara koje dostavljamo na kućnu adresu i druge vidove pomoći, kako bismo tim ljudima koliko-toliko unijeli radost u njihova srca, jer svako od njih ima zasebnu priču koja sigurno nije nimalo lahka. Čestiti su, trude se i bore, pa i mi nastojimo sačuvati njihovo dostojanstvo, ali i pomoći im u skladu sa mogućnostima Islamske zajednice i Fonda Bejtul-mal – pojašnjava efendija Ganić.

Sve ove aktivnosti realizovane su u saradnji sa imamima džemata, a većinu sredstava je obezbijedio Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Fonda Bejtul-mal.

Također, planirana je i realizacija nekoliko bajramskih aktivnosti koje će biti usmjerene ka ovim kategorijama, kako im praznični dani bili dodatno uljepšani.

Facebook
Twitter