Search
Close this search box.

Prigodnim programom i dovom obilježena četvrta godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj

U Sarajevu se nizom aktivnosti obilježila četvrta godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj koji je izveden 15. jula 2016. godine.

Tim povodom je jucer u 12 sati, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Turske u BiH i saradnju institucija, organizacija, nevladinog sektora i građana u BiH na mezarju Kovači proučena hatma dova za duše šehida. Nakon dove na Kovačima, prigodan vjerski program je upriličen i poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji, koji su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te hafizi iz Republike Turske.

Programu u Begovoj džamiji prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turske Yunus Keles, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, imam Begove džamije Salih ef. Halilović, učači iz BiH i Turske i veliki broj vjernika.

Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i ilahija prisutnima obratio glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, koji je istakao kako je danas sa Kovača i iz Begove džamije upućena dova Allahu Uzvisenom da se smiluje šehidima 15. jula, ali i svim šehidima ummeta.

“Ono što se desilo u Turskoj prije četiri godine svakako je zabrinulo i nas i mi smo također zbog toga bili budni. Bili smo uz dobre ljude Turske koji su čuvali mir u svojoj kući, red, poredak i sistem. Stoga smo danas poručili dovu šehidima Turske, ali svim šehidama u Bosni, širom našeg ummeta, moleći dragog Boga da im podari lijepi džennet”, poručio je glavni imam.

Dovu pred dušu šehida proučio je novoimenovani ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Yunus Keles.

Facebook
Twitter