Predstavnici Muftijstva sarajevskog i MIZ Sarajevo posjetili džemat Butmir: Hazim-ef. Krupalija ispraćen u zasluženu penziju

U petak, 10. juna 2022. godine, izaslanik Muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima i predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić posjetili su džemat Butmir i ovom prilikom zahvalili su dugogodišnjem imamu ovog džemata Hazim-ef. Krupaliji na njegovom uspješnom, nesebičnom i predanom radu i trudu koji je uložio u svome imamskom radu. Naime, Hazim-ef. Krupalija je nedavno otišao u zasluženu penziju, a čitav svoj radni vijek posvetio je misijskom radu, posebno radu sa mladima i mektebskom djecom. Kao iznimno uspješan sportista radio je na pokretanju Sportskih susreta Islamske zajednice i Mektebske lige u futsalu.

Glavni imam je ovom prilikom održao hutbu i u uvodnom dijelu zahvalio se džematlijama, džematskom odboru i imamu džemata Butmir na dobroj organizaciji aktivnosti, te vođenju računa o ovoj i drugim džamijama.

– Molim dragog Boga da ovo što radimo, što brinemo o džematu i čuvamo ga, što podržavamo aktivnosti u našoj zajednici, bude doprinos rješavanju naših problema i dobro djelo koje će prevagnuti među našim dobrim djelima na Sudnjem Danu – poručio je u formi dove glavni imam.

Osvrnuvši se na višegodišnje imamsko djelovanja imama ovog džemata, Hazim-ef. Krupalije, dr. Velić je kazao kako su imami njegove generacije nosili zahtjevan zadatak imamskog posla u vremenu komunizma.

– U teškom vremenu, oni su bili hrabri i slobodni, okupljali naše ljude i džemate. Uvijek su bili u prvom safu, tokom perioda obrazovanja, a onda i tokom organizacije džemata. Učestvovali su u preporodu našeg naroda; vjerskom, nacionalnom i političkom – istakao je.

Podsjetio je da su imami pomenute generacije dali svoj doprinos u različitim vremenskim razdobljima, bremenitim i teškim na različite načine.

– Tokom agresije na našu domovinu, Hazim efendija i drugi naši imami su bili na visini zadatka. Nakon agresije, aktivno su se uključili u podizanje naših džemata i njihove infrastrukture. Oni su kao takvi, u očima nas mlađih imama, uvijek bili primjeri slobode, dostojanstva i hrabrosti – kazao je glavni imam.

U centralnom dijelu hutbe, podsjetio je da je, prema kalendaru, vrijeme u kojem se nalazimo posebno, te kao takvo postavlja određene i mogućnosti obaveze pred vjernike

– Mjesec zul-kade u kojem se nalazim , kao i dva mjeseca nakon njega, zul-hidždže i muharrem, su sveti mjeseci. To je od dragog Boga odabrano i zaštićeno vrijeme. Godina se sastoji od dvanaest mjeseci, od kojih su četiri odabrana i zaštićena. Časni Kur’an nas poziva da posebno u ovo vremenu budemo oprezni, te ne griješimo i ne činimo nepravdu. I dobra djela se, također, u ovom periodu drugačije i više vrednuju – poručio je dr. Velić.

Referirajući se na nadolazeće dane Kurban-bajrama, glavni imam je podsjetio kako kurban, prema kur’anskom tekstu, biva vrednovan spram onoga što vjernik nosi u vlastitom srcu.

– Za mjesec dana dolazi nam Kurban-bajram, kada ćemo izvršavati obavezu klanja kurbana. To je poseban i važan propis naše vjere. Muhammed a.s. je poručio kako čovjek ne učini Allahu dž.š. draži posao u danima Kurban-bajram od klanja kurbana. Kurban je kao propis prvenstveno ono što nosimo u našim srcima. Prema tome se vrednuje kurban, prema namjeri. Svi propisi se vrenduju spram onoga što nosimo u našim srcima – kazao je.

Svi propisi vjere, pa tako i propis žrtvovanja kurbana ukazuju na značaj vezivanja za porodcu, te jačanja svijesti o neodvojivosti osjećaja zadovoljstva od porodičnog ambijenta. 

– Kurban nas uči da su naša sreća, mir i bogatstvo u našim kućama i porodicama. Islam nas uči da vlastitu sreću tražimo u kućama, kod svoje djece, roditelja, supruga. Stoga nam propisi islama pomažu da otkrijemo stvarnu sreću, mir i bogatstvo u našim životima – rekao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Facebook
Twitter