Search
Close this search box.

Predstavnici MIZ Sarajevo u posjeti Lubinoj džamiji

U ponedjeljak, 28.12.2020. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obišli su džemat Lubine džamije na Vratniku i pregledali radove na potpunoj rekonstrukciji jedne od najstarijih džamija u Sarajevu Hadži Topal Han Eyhan (poznatija kao Lubina) na Vratniku.

Džamija je sagrađena u 15. vijeku i bila je rušena i oštećena nekoliko puta. Najveću štetu je pretrpila kada je Eugen Savojski palio Sarajevo 1697. godine kada je potpuno zapaljena. Obnovio ju je tada jedan od najbogatijih Sarajlija hadži Ahmed Lubo i zbog toga je prozvana Lubina džamija. U protekloj agresiji na našu zemlju bila je, također, devastirana, a potpuno je adaptirana 1997. godine. Obzirom na potrebe i dug period od posljednje adaptacije, ove godine na inicjativu imama i džematskog odbora započela je potpuna rekonstrukcija džamije na čelu sa uglednim arhitektom i džematlijom ovog džemata gosp. Mufidom Garibijom. Adaptaciju financiraju isključivo Bošnjaci, bilo džematlije ovog ili drugih sarajevskih džemata, ali, isto tako, i oni iz drugih dijelova BiH i bošnjačke dijaspore.

Delegaciju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo činili su glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, njegov pomoćnik mr. Malik ef. Šljivo, te rukovodilac Administrativno-pravne službe gosp. Muhamed Memić. Pored imam Lubine džamije mr. Salih-ef. Meštrovca, dočekali su ih ičlanovi džematskog odbora hadži Hasan Čeligija, hadži Ibrahim Dizdarević i hadži Nezir Omerbegović.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom radova i izrazili nadu da će Lubina džamija uskoro otvoriti svoja vrata džematlijama.

Facebook
Twitter