Search
Close this search box.

Predramazanski koncert ispred Baščaršijske džamije

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas je na platou ispred Baščaršijske džamije održan predramazanski koncert, kojim je u ovom gradu najavljen dolazak ramazana.

Na koncertu duhovne muzike učestvovali su grupa Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te solisti Armin Muzaferija, Mustafa Isaković i Ibrahim Bilčević. 

Tradicionalni ramazanski koncert održan je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u sklopu manifestacije Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“.

– Ramazan je mjesec u kojem je počela objava časnog Kur’ana. To je mjesec u kojem vjernici izvršavaju treću praktičnu dužnost u islamu i kojeg provode u dodatnim ibadetima. Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, međusobne solidarnosti, mjesec u kojem se vraćamo istinskim vrijednostima, čistoj vjeri, svome domu i našoj plemenitoj tradiciji.

431822886_448401987541323_6391401441753484946_n.jpg - Predramazanski koncert ispred Baščaršijske džamije

Ramazan je mjesec u kojem pronalazimo istinsku sreću i blagostanje – kazao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Projekat “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“ već treću godinu zaredom realizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

– Narednih mjesec dana čuvat ćemo tradiciju naših mukabela, iftara, teravija, dersova, mevluda, zikra, itikafa, salavata. Organizirat ćemo posebne programe, druženja za mlade, ramazanske večeri, tribine, izložbe i koncerte. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže – poručio je efendija Velić.

Namjera projekta je da se građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima ponudi veliki broj vrhunskih i vrijednih vjerskih i kulturnih programa.

Facebook
Twitter