Predavanjem u Fojnici glavni imam MIZ Sarajevo okončao mevludske posjete svim medžlisima Muftijstva sarajevskog

U subotu, 16.11.2019. godine MIZ Sarajevo imao je čast ugostiti sve glavne imame sa područja Muftijstva sarajevskog. Nakon sastanka i zajedničkog druženja na kojem je prisustvovao i muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković, glavni imami su gostovali u sarajevskim džematima, gdje su učestvovali na mevludskim svečanostima i održali prigodna predavanja. Cilj ove aktivnosti je bio ugostiti sve glavne imame sa područja Muftijstva sarajevskog i pružiti im priliku da se obrate i druže sa vjernicima u sarajevskim džematima, a sve u okviru tradicionalne 15. manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”.

Nakon ove nesvakidašnje aktivnosti koja se pokazala kao izuzetno uspješna i pozitivna, glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je pored prisustva brojnim mevludskim svečanostima u sarajevskom medžlisu, odlučio uzvratiti posjete medžlisima Muftijstva sarajevskog.

15. novembra glavni imam je posjetio MIZ Breza i Gradsku džamiju gdje se nakon jacija-namaza obratio velikom broju prisutnih prigodnim vazu-nasihatom. Uslijedila je posjeta MIZ Vareš 19. novembra gdje je glavni imam hafiz Musić prisustvovao akademiji “Selam alejk, Miljeniče, merhaba” u izvedbi  hora “Preporod” Vareš i imama ovog medžlisa.

21. novembra upriličena je posjeta MIZ Olovo, a glavni imam je imao čast gostovati i održati predavanje u okviru “Večeri Kur’ana i bosanskog mevluda” u Domu kulture u Olovu. Bila je to noć hafiza koji su učili Kur’an, dok su imami MIZ  Olovo pripremili bogat program zajedno sa polaznicima mektebske nastave ovog medžlisa.  

U petak 22. novembra doc. dr. Musić je boravio u posjeti MIZ Kakanj, odnosno džematu Obre, gdje se obratio džematlijama ovog džemata. Dan kasnije, 23. novembra upriličena je posjeta MIZ Kiseljak, a glavni imam je održao predavanje poslije jacija-namaza u džematu Duhri.

U nedjelju 24. novembra na program je bila posjeta MIZ Visoko, a glavni imam je održao prigodno predavanje u džematu Muhašinovići, a mevludski program su izveli imami MIZ Visoko. Obilazak i posjete medžlisima Muftijstva sarajevskog glavni imam je okončao posjetom MIZ Fojnica. U utorak 26. novembra u fojničkoj Čaršijskoj džamiji, upriličena je “Večer Kur’ana” a pored predavanja glavnog imama doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića, u programu su učestvovali pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić, imami MIZ Sarajevo Resul-ef. Alić i Mustafa-ef. Pašić te imami MIZ Fojnica Ćamil-ef. Hajdarević, Aziz-ef. Zulum i Mahmut-ef. Ibreljić.

Pored medžlisa Muftijstva sarajevskog glavni imam je u mjesecu rebiu-l-evvelu boravio u posjeti MIZ Srebrenica a uslijediće i posjete MIZ Kalesija i MIZ Brčko.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter