Search
Close this search box.

Predavanje i druženje u džematu Sedrenik

Dana 25. 01. 2019. godine,  nakon jacije-namaza u džamiji na Sedreniku održana je prva mjesečna tribina i druženje za sve džematlije. Gost predavač bio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić.

Dana 25. 01. 2019. godine,  nakon jacije-namaza u džamiji na Sedreniku održana je prva mjesečna tribina i druženje za sve džematlije. Gost predavač bio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo hafiz Ammar-ef. Bašić.

Na početku programa džematski imam mr. Suad-ef. Balić je poselamio sve prisutne, izrazio toplu dobrodošlicu i kazao kako im je želja da ustraju u ovom projektu predavanja uz druženje za sve džematlije zadnjeg petka u svakom mjesecu. Ovo je način i prilika da koristeći blagodati i potencijale naših bosanskih alima, popravljamo stanje vjerskog života u džematu, ali općenito i u široj sredini gdje živimo, kako bi svi oni koji su željni islamskog znanja imali priliku i mjesto gdje bi se mogli okoristiti i svoj vjerski život napajati sa pravog izvora.

U nastavku programa ajete iz časnog Kur’ana je učio vrsni učač mr. hafiz. Maid-ef. Ibrahimović, potom je uslijedio blok ilahija od strane milozvučnih glasova poznate braće Varaki Mensur-ef. i Ridvan-ef., učenika i svršenika medrese iz ovog džemata, kao i polaznice mekteba Zejneb Balić koja je svojim lijepim glasom posebno oduševila sve prisutne.

Hafiz Ammar-ef. Bašić je nadahnutno govorio na temu: Vjera je radost naših života, uputivši i praktične savjete i poruke kako postići da vjera bude oduševljenje i radost u našim životima, kako da se na ispravan način radujemo i odnosima prema svim blagodatima koje nam Gospodar svakodnevno šalje.

Program je završen učenjem Kur’ana od strane Abdel-ef. Fejzića, imama u drugoj sedreničkoj džamiji na Grličića brdu, a sve je zaokružila i upotpunila  dova na bosanskom jeziku koju je proučio hafiz Ammar-ef., gost prve mjesečne tribine u džematu Sedrenik.

Suad-ef. se zahvalio svim prisutnim džematlijama, posebno Džematskom odboru, Ženskom aktivizmu i Mreži mladih džemata Sedrenik koji su organizovali ovaj program i pokazali da se udruženim snagama, džematile i iskrenim nijetom mogu čuda praviti, pa i napuniti džamija do posljednjeg mjesta uprkos velikim sniježnim padavinama.

Facebook
Twitter