Search
Close this search box.

Poruka vjere, poruka dobra – Dr. Abdulgafar-ef. Velić: Vjerovati i djelovati, vjerovati i činiti dobro

Gost dvadeset i treće emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa BIR televizije, bio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Ovom prilikom glavni sarajevski imam je istakao kako je pozivanje u dobro jedna od najvećih poruka Kur’ana.

  • Poseban je naglasak na vjernicima. Allah dž.š. je vjernicima poručio da na zlo uzvraćaju dobrim i da dobrom pozivaju, nasuprot tome da se svete i da na loše uzvrate lošim – kazao je efendija Velić.

Podsjetio je kako je naš Poslanik, a.s., odredio koja su to dobra djela koja su univerzalna do dana današnjeg, a to je, prije svega, ispunjavanje farzova, poput klanjanja namaza, posta, izdvajanja zekata.

  • To su djela koja su sastavni dio vjerničkog života – kazao je efendija Velić.

Pozvao je vjernike i da budu zahvalni, jer zahvalnost je također dobro djelo.

  • Zahvalnošću Bog počinje Kur’an. Naša sveta knjiga počinje riječima Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. To jeste naša osnova od koje sve polazi. Osim Gospodaru, moramo biti zahvalni i roditeljima, a znamo da je neposlušnost roditeljima jedan od najvećih grijeha – poručio je dr. Velić.

Prema njegovim riječima, jedna od posebnih poruka Kur’ana jeste i njegova središnja poruka, a to je da budemo ljubazni.

  • Ta riječ je mnogo šira i ona obuhvata i dobrotu, i zalaganje za nekoga, i vedrinu i ljubaznost, lijep odnos prema svima, nježnost i blagost i još mnogo lijepih osobina. Olakšavajmo ljudima i razumijevajmo njihove potrebe, jer vjera jeste nešto lijepo – kazao je efendija Velić.

preporod.info

Facebook
Twitter