Porodično savjetovalište Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

U sklopu Odjela za brak i porodicu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo pokrenuto je Porodično savjetovalište, kao dio redovnih aktivnosti Kancelarije za brak i porodicu.

Vizija Porodičnog savjetovališta je usmjerena je na pružanje podrške kroz individualni i grupni savjetodavni tretman sa ciljem osnaživanja klijenata na putu rješavanja problema unutar porodice ili na individualnom planu. Također, nudi i preventivne programe za bračne parove, porodice, djecu i mlade, roditelje kroz razvijanje adekvatnih socio-emocionlanih kompetencija za izgradnju dugoročnog emocionalnog zadovoljstva i kvalitetnih odnosa. Cilj je pružiti podršku zajednici, gdje će se nastojati osnažiti najbitniji nukleus društva, a to je institucija braka i porodice.

Podršku kroz rad pružat će stručnjaci iz oblasti teologije, pedagog-porodični savjetnik, psiholog-psihoterapeut, koji će kroz svoje znanje, iskustvo i profesionalnost pomoći da se klijenti suoče i sa vrlo čestim i bolnim životnim izazovima i problemima.

Na putu suočavanja sa problemima i prevazilaženje kriznih situacija, klijentima je omogućeno prepoznavanje vlastitih snaga i potencijala, koje će biti u funkciji osnaživanja njega lično, ali i porodice.

Savjetovalište uključuje individualni savjetodavni rad sa ciljem rješavanja psiholoških poteškoća na  individualnom planu funkcioniranja osobe, kao što su depresija, anksioznost, promjene raspoloženja, strahovi i slično, a koji se najčešće reflektuju na cijelu porodicu i bračne partnere. Također, Savjetovalište nudi i predbračno i bračno savjetovanje sa ciljem osnaživanja mladih ljudi na putu formiranja zdrave bračne i porodične zajednice. Nerijetko porodične promjene zahtijevaju i grupnu terapiju, koja je također uključena u rad. Razvojni problemi i krizne situacije djece i mladih vrlo često zahtijevaju i stručnu podršku kroz adekvatno prevalizaženje pomenutih razvojnih perioda. 

Porodično savjetovalište pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo otvara vrata svojim korisnicima koji na svom životnom putu žele koračati osnaženo uz korisnu i profesionalnu savjetodavnu podršku.

Više informacija, kao i zakazivanje termina, dostupno je putem broja telefona 033/238-602.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter