Search
Close this search box.

Polaznici mektebske pouke džemata Sedrenik obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Polaznici mektebske pouke džemata Sedrenik su raznovrsnim sadržajima obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prvi dio programa je upriličen u mektebskoj učionici za najmlađe polaznike koji su kroz multimedijalnu prezentaciju imali prilikuponoviti i naučiti osnovne činjenice o historijatu naše države. Na kraju prvog dijela dovu za domovinu zajedno sa učenicima proučio je muallim mr. Suad-ef. Balić.

Nakon podne-namaza nastavljen je program sa starijim učenicima u okviru kojeg su posjetili muzejsku postavku Heroja oslobodilačkog rata na Kovačima. Učenici su se ovom prilikom upoznali sa biografijama devet narodnih heroja, sa različitim dokumentima iz toga perioda, a vidjeli su i lične stvari koje su bile uz njih u trenutku pogibije.

Poslije toga su posjetili šehidsko mezarje i proučili Fatihu pred dušu rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, generala Rasima Delića i svih šehida.

Potom se zaputili prema Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje su se Fatihom sjetili našeg najvećeg dobrotvora Gazi Husrev-bega, a onda i imama šehida čije spomen obilježje se nalazi u dvorištu Medrese.

  • Bilo je ovo jedno korisno i edukativno druženje gdje smo puno toga naučili. Zahvaljujemo se direktoru JU Fond memorijala dr. Ahmedu Kulaniću, osoblju Multimedijalnog centra Kovači, kao i našim vrijednim džematlijama na podršci – naveo je imam ovog džemata Suad-ef. Balić.
Facebook
Twitter