Search
Close this search box.

Polaznici mekteba Butmir i Vrelo Bosne – Plandište u posjeti Srebrenici i Tuzli

Proteklog vikenda (29. i 30.10.’22) džemat Butmir, s imamom Salkom-ef. Balkićem, i džemat Vrelo Bosne-Plandište, s imamom Fuad-ef. Golićem, organizirali su dvodnevnu edukativnu ekskurziju za učenike osmog i devetog razreda mektepske nastave.

Tim povodom, učenici su imali priliku upoznati se sa nekoliko gradova na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a ponajviše sa Srebrenicom i Tuzlom, njihovim historijskim i drugim važnostima koje posjeduju.

U Srebrenici učenici su svjedočili dvije priče ovog grada, priču o životu i priču o smrti. Priču o životu su nam kazivali, domaćin i glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica, Damir-ef. Peštalić i predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus. Nakon obilaska džamije dr. Ahmed-ef. Smajlovića i prostorija Emmaus-a, učenici su se zaputili ka Memorijalnom centru u Potočarima.

U Memorijalnom centru učenici su kroz historijski čas i zvuk neobične tišine, koja stanuje u istom, naučili da se zlu ne treba dopustiti dominacija nad dobrim, jednostavno, zlo se treba spriječiti jačanjem i ulaganjem u dobro.

Nakon završene posjete Srebrenici i usvojenih životnih lekcija, na čemu smo zahvalni predstavnicima Memorijalnog centra Potočari, put se nastavlja do Behram-begove medresi u Tuzli. Učenici su imali priliku upoznati se sa radom i organizacijom medrese, prisustvovati zajedničkom obavljanju namaza i noćiti u đačkom domu, te osjetiti na kratko šta znači biti učenik medrese.

Sa upravnikom medrese, Mehmedalijom Čandićem, učenici su obišli cijeli kompleks medrese, te su upoznati sa nastavnim i vannastavnim aktivnostima koje medresa nudi svojim učenicima. Behram-begova medresa je ukras i bedem grada Tuzle, i već više od deset godina je najbolja škola na području tuzlanskog kantona.

  • Zahvalni smo direktoru medrese prof.dr. Ahmedu Hatuniću na ukazanom gostoprimstvu i prilici da se mektepska djeca detaljnije upoznaju sa obrazovnim ustanovama Islamske zajednice. Također, ovom prilikom zahvaljujemo se svim pomenutim domaćinima na ukazanom gostoprimstvu, roditeljima na ukazanom povjerenju i donatorima ovog putovanja, uz dovu da Gospodar podari bereketa u našim evladima – navode imami organizatori u svom osvrtu na ovu aktivnost.

Facebook
Twitter