Search
Close this search box.

Pohod Mreže mladih na Žuč

Aktivisti Mreže mladih Sarajevo, njih 314. organizovali su jučer Pohod na Žuč. Omladina je od Doma oslobodilaca na Žuči do Golog Brda realizovala memorijalnu šetnju, a na Golom Brdu je održan historijski čas.

Historijskom času su prisustvovali glavni imam MIZ Sarajevo i rukovodioci službi, a ovom prilikom su se obratili Nezir Hadžić, sin Safeta Hadžića i Nedžad Bublin, odlikovan zlatnim ljiljanom koji je mladima govorio iz perspektive učesnika oslobađanja Žuči.

  • Znate kad je Dan nezavisnosti. Dakle, odmah nakon 1. marta počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu. I nismo mi nigdje išli da se branimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila oslobodilačka vojska, a agresor i zločinac je došao u naš grad, naše ulice i mahale. Ustali smo da se branimo, zato što je agresija prepoznata na vrijeme. Ljudi poput Safeta Hadžića, Safeta Zajke i Ramiza Salčina su rizikovali slobodu, poslove, živote; organizovali otpor i pozivali nas mlađe – prisjetio se Bublin

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je prilikom svog obraćanja uputio nekoliko poruka, te naglasio važnost izgrađivanja odnosa prema domovini.

  • Želim ponoviti važne činjenice koje moramo zapamtiti. Bosna i Hercegovina je naša domovina i ona je ozbiljna država. Nerijetko možete čuti kako ona ne postoji ili kako je podijeljena. Međutim, Bosna i Hercegovina je ozbiljna, a njene granice su ozbiljne granice. Kada kupite bilo koji atlas svijeta, bilo gdje u svijetu, na njemu ćete vidjeti granice Bosne i Hercegovine.
  • Naprimjer, kada je u pitanju rijeka Drina, ona nije samo granica između država, to je važna geopolitička granica koja je dijelila Istočno i Zapadno Rimsko carstvo. Uz navedeno, važno je zapamtiti da su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine branili i odbranili našu doimovinu.
  • Isto tako, Bošnjaci su mal, ali ozbiljan narod. Imamo svoju kulturu, tradiciju, jezik, običaje, institucije. Svi muslimani u svijetu su čuli za Bošnjake. Iako smo mali narod, pokazali smo neku neviđenu hrabrost, dostojanstvo, uspravnost i ozbiljnost – poručio je dr. Velić.
Facebook
Twitter