Search
Close this search box.

Počeo okrugli sto na temu “Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”

U studentskom centru Islamske zajednice (IZ) BiH u Sarajevu, u okviru manifestacije “Dani mekteba”, danas je počeo okrugli sto o temi “Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović u uvodnom obraćanju poručio je da svi oni koji imaju iskustva rada u mektebu i mektebskoj nastavi sa polaznicima različitih uzrasta i svih onih posebnosti koje čovjek donosi sa sobom i živi na ovome svijetu, treba da razvijaju islamske vrijednosti, odnosno opće ljudske vrijednosti.

IMG_0529.JPG - Počeo okrugli sto na temu
Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović

– Mi muslimani vjerujemo da opće ljudske vrijednosti korespondiraju sa islamskim vrijednostima, jer svaka se osoba rađa u islamu i te vrijednosti treba poticati u osobama. Osnovna poruka Muhammeda a.s. u njegovoj brižnosti prema ummetu jeste motivacija svakom muallimu i svima nama da razvijamo jednu poticajnu ljubav koja će se širiti i razvijati u brizi o generacijama koje dolaze, poručio je Ismail ef. Smajlović.

Dodao je kako se mekteb sada institucionalno organizira, prati i razvija i da žele odgovorno pristupiti toj aktivnosti koja će temeljno biti podrška odgovornom roditeljstvu, porodici, gdje se mladost rađa i razvija, gdje se uče da kroz život budu odgovorni članovi zajednice od one naše džematske pa općenito do društva.

Uvodno predavanje održao je prof. dr. Ismet Bušatlić o temi “Mekteb: temeljna odgojno-obrazovna ustanova u tradiciji Bošnjaka”.

IMG_0536.JPG - Počeo okrugli sto na temu
prof. dr. Ismet Bušatlić

Okrugli sto biće realiziran u okviru tri sesije, a u okviru prve sesije govoriti će se o sljedećim temama: “Usporedna analiza prethodnog i novog Nastavnog PP mekteba”, “Analiza dosadašnjih mektebskih udžbenika” i “Predstavljanje novih ilmihala za mektebsku pouku”, nakon čega će biti održana diskusija.

“Mekteb: temeljna odgojno-obrazovna ustanova u tradiciji Bošnjaka”, “Mekteb: ustanova i(li) misija? – promišljanja”, “Mekteb u porodici – očekivanja roditelja i djece od mekteba” i “Izazovi savremenih komunikacijskih tehnologija klasičnim modelima mektebske pouke i iskustva online nastave”, također su neke od tema o kojima će tokom okruglog stola govoriti eminentni govornici.

Kako je najavljeno reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović također će danas prisustvovati okruglom stolu gdje će se obratiti učesnicima. 

Između ostalih na okruglom stolu govoriti će mr. Muharem Omerdić, mr. Edina Kos-Burić, dr. Enes Svraka, mr. Nusret Abdibegović, dr. Safija Malkić, dr. Nusret Isanović, dr. Adnan Tufekčić, mr. Mustafa Gobeljić, dr. Nezir Halilović, MA. Amina Isanović, Edin Mezit, hfz. Muriz Mešić, mr. Emina Mešić, mr. Harun Eminagić i Nedim Hrbat. 

(B.S./Preporod.info)

Facebook
Twitter