Organiziran izlet za mektebske polaznike iz Trnova i Kijeva

U subotu, 02.10.2021. god., džemati Trnovo i Kijevo, uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, organizovali su izlet za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u ovim džematima. Ovo je bila prilika da učenici posjete najznamenitija mjesta iz historije kao i prirodne ljepote naše domovine, da u praksi primjene vjerske propise koji se odnose na putnika a koje uče u mektebu, kao i da se međusobno druže i još više zbližavaju.

Krajnja destinacija ovog putovanja bio je kraljevski grad Jajce. Nakon dolaska u Jajce, učenici su obišli nezaobilaznu prirodnu ljepotu ovog grada, a to su Plivski vodopadi. Nakon toga su se uputili prema podzemnoj crkvi poznatija kao Katakombe. Tu su se pobliže upoznali sa historijom ovog vjerskog objekta i vremenskim  razdobljima kroz koja je prolazio. Dalje se razgledavanje ovog historijski veoma bitnog grada nastavlja prema tvrđavi. Na putu prema tvrđavi, posjećena je Dizdareva, poznatija kao Ženska džamija, koja je sagrađena u osmansko doba. Ono što je posebno izazvalo divljenje kod naših mekteblija jeste tvrđava, koja predstavlja višestoljetnu historiju i postojanje naše domovine, a sa koje se pruža nevjerovatan pogled na ovaj grad.

S obzirom, da je Jajce grad koji čuva historiju Bosne i Hercegovine iz raznih perioda, zajedno sa svojim imamom, mekteblije su odlučile i da posjete nešto iz novije historije naše države, te su se tako uputili prema zgradi gdje je održano II zasjedanje AVNOJ-a.

Nakon obilaska i razgledavanja centra grada, nastavili su svoj put prema plivskim jezerima i mlinčićima, gdje su uzeli predaha u ovoj prirodnoj ljepoti domovine. Prije povratka svojim kućama, plan je bio posjetiti i vezirski grad Travnik. Na putu prema Travniku, svratili su u Donji Vakuf, gdje su obavili namaz i tako u praksi primjenili lekcije iz mekteba,a koje se odnose na namaz putnika. U Travniku su iskoristili vrijeme za ručak i razgledavanje znamenitosti ovog grada.

Na kraju ovog putovanja učenici su otišli svojim kućama zadovoljni i bogati za jedno novo iskustvo. Ovom prilikom džemati Trnovo i Kijevo, izražavaju posebnu zahvalnost Medžlisu islanske zajednice Sarajevo na čelu sa Glavnim imamom dr. Abdulgafar-ef. Velićem, bez čije pomoći ovaj izlet ne bi mogli realizovati. Ovo je još jedan dokaz da MIZ Sarajevo, vodi posebnu brigu prema djeci i džematima u povratničkim mjestima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter