Search
Close this search box.

Okrugli sto: “Obilježavanje 30 godina od šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice”

Povodom 30. godišnjice svirepog ubistva imama Hasiba Ramića i njegove porodice u Semizovcu, večeras je u Sarajevu održan Okrugli sto posvećen čuvanju sjećanja na ovaj zločin o kojem nije provedena ni istraga.

Okrugli sto je u programu Tezkiretname organizovao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Sarajevu a održan je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prisutnima se obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, ističući da je “Hasib-ef. Ramić sa svojom porodicom postao simbol, i ostat će simbol – simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu, zarad opstanka i života drugih i opstanka islama na ovim prostorima”.

Ukazao je i na značaj organiziranog, ozbiljnog, svrsishodnog i kontinuiranog načina prisjećanja na ljude koji su dali značajan doprinos održanju i obogaćenju vrijednosti vjere i kulture na ovim prostorima.

Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja ove tužne ali veoma važne godišnjice, rekao je da je ubistvom porodice Ramić ubijeno šest svjetova.

– Naša je obaveza istraživati zločine, analizirati persuade, i razvijati svijest o važnosti pamćenja. Obaveza države je procesuirati zločine, a mi u tom smislu moramo uraditi svoj dio posla – naglasio je muftija Grabus podsjećajući da je najvažnije sačuvati ljudsko, vjerničko dostojanstvo i ne otežavati jedni drugima tešku stvarnost u kojoj živimo.

Na okruglom stolu svoja izlaganja su predstavili glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, dr. Bilal Hasanović, dr. Muamer Džananović i Amor Mašović.

Dr. Velić je govorio o ubistvu porodice Ramić, navodeći da se radi o jednom od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu.

– Srpski zločinci klali su jedno po jedno dijete Hasibovo i Šefikino, pred njihovim očima, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasib-efendiju. Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed 4 godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec. U tom trenutku Šefika je imala 31 a Hasib-ef. 39 godina – podsjetio je Velić.
Kazao je da u ovim danima tugu izaziva otvaranje jedne od najbolnijih i najdubljih rana, ali da se ne može zaboraviti ponos na Hasib-efendiju i njegovu porodicu koji su bili čestiti i vrijedni, i koji su život proveli u hizmetu Zajednici i džematu, te koji su život proveli u dostojanstvu.

Naglasio je da je iz ovog događaja važno izvući pouku, te da moramo, prije svega, biti potpuno budni i svjesni svijeta u kojem živimo.

– Važno je da budemo svjesni svih procesa oko naše, ali i unutar našeg naroda – poručio je Velić.

Dr. Bilal Hasanović je kazivao usmene predaje o šehidu Hasib-ef. Ramiću, a dr. Džananović o sistematskom ubijanju imama i neprocesuiranju zločina. O ekshumaciji porodice Ramić govorio je Amor Mašović, a za Preporod.info je upozorio na veo šutnje kojim se nastoji prekriti ovaj zločin, dok se glavni tužioci izmjenjuju ne procesuirajući ga.

– Zahvalan sam Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, a kada je ovaj okrugli sto u pitanju posebno Muftijstvu sarajevskom i MIZ Sarajevo, koji su organizovali i koji to stalno iznova rade, čuvajući sjećanje na pojedinačne zločine, tim prije što mnogi od tih zločina su zaboravljeni i kupe prašinu u ladicama tužilaca i sudova – kaže Mašović.

Podsjetio je da se za ostacima tijela porodice Ramić jako dugo tragalo. Kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađena tijela, a ekshumacija je izvršena 17. oktobra 1996. godine.

U znak sjećanja na ovu porodicu i tragediju koju je doživjela, škola u Semizovcu nosi ime porodice Ramić.

U nedjelju, 28. maja, u 15.00 sati u džamiji u Semizovcu će biti proučena hatma-dova, dok će u ponedjeljak, 29. maja, u 18.00 sati u haremu Baščaršijske džamije biti organiziran Razgovor s povodom.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter