Search
Close this search box.

Održano 25. takmičenje polaznika mektepske pouke: Ovo cjelodnevno učenje Kur’ana je naša zajednička pobjeda

Tokom vikenda (6. i 7. maj) održano je 25. takmičenje polaznika mektepske pouke na nivou Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo za 2022/2022. mektepsku godinu.

Takmičenje je realizovano u šest kategorija; tri nivoa iz oblasti Test znanja i tri nivoa iz oblasti Kiraet. Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove je 6. maja organizovala preliminarno takmičenje iz discipline Kiraet, a najuspješniji su nastupili u finalnom takmičenju održanom dan poslije u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Takmičarima i muallimima se nakon završetka takmičenja, a prije proglašenja pobjednika obratio izaslanik muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, doc. dr. Samed Omerdić koji je podsjetio da je mektepska pouka temeljni odgojno-obrazovni proces u Zajednici.

 • Ono što učite na mektepskoj pouci i što ste danas učili pred nama je jedina Vječna Istina. Nadamo se da će islam na ovim prostorima ako Bog da opstati zahvaljujući i vašem trudu. Nemojte kroz svoje živote zaboraviti one koji su vas naučili harfovima i prenosili vam znanje. To su vaši imami, mnogo ih se sjećajte u vašim dovama. Nemojte nikad zaboraviti ni Islamsku zajednicu – poručio je dr. Omerdić.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je pohvalio znanje pokazano na današnjem takmičenju, te skrenuo pažnju na trud muallima i učenika koji je uložen tokom nastavnog proesa.

 • Ovaj skup i cjelodnevno učenje Kur’ana je jedna naša zajednička pobjeda. Takmičari su učili prelijepo i pravilno, a svaki od njih je zbog svog dosadašnjeg truda i zalaganja već pobjednik. Kao što su pobjednici i njihovi imami koji su ih danas cijeli dan slušali, a prethodnu mektepsku godinu podučavali – istakao je dr. Velić.

Komisije u sastavu hafiz dr. Abdulaziz Drkić, hafiz Mensud Đulović i hafiz Omer Zulić (za 2. i 3. nivo) i hafiz Semin Grabus, hafiz mr. Abdusamed Podojak i hafiz dr. Maid Ibrahimović (za 1. nivo) su nakon završetka takmičenja i zvaničnih obraćanja proglasile najuspješnije. Kako su istakli članovi komisija, svi takmičari su pokazali zavidan nivo znanja, a o pobjednicima su odlučivale nijanse.

Rezultati takmičenja

Kiratet – 1. nivo

 1. Hadžimejlić Mustafa – Dobrinja 1
 2. Gracić Sadžid – Jezero
 3. Išerić Husein – Faletići

Kiraet – 2. nivo

 1. Mehić Merjem – Bačićko Polje
 2. Drkić Hamza – Dobrinja 1
 3. Balić Zejneb – Sedrenik

Kiraet – 3. nivo

 1. Drkić Omer – Glavogodina
 2. Karčić Abdulah – Dobrinja 1
 3. Parić Ali – Sokolović Kolonija 1

Test – 1. nivo

 1. Balić Abdullah – Sedrenik
 2. Dizdar Zejneb – Istiklal
 3. Šabanić Nejra – Dobrinja 3b

Test – 2. nivo

 1. Drkić Nadija – Bačićko Polje
 2. Kulenović Samra – Donji Hadžići
 3. Demirović Tarik – Novi Ilijaš

Test – 3. nivo

 1. Sedić Ahmed – Alipašino B faza
 2. Nuhanović Vildana – Podlugovi
 3. Arnautović Zehra – Grbavica 2

Na osnovu ukupnih rezultata u svim disciplinama i kategorijama, Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove MIZ Sarajevo je proglasila i najuspješnije mektebe za 2022/2023. mektepsku godinu.

3. Dobrinja 1 – c5, muallim Memfad-ef. Drkić
2. Bačićko Polje, muallim hafiz Abdusamed-ef. Podojak
1. Faletići, muallim hafiz Samir-ef. Avdić

Na takmičenju polaznika mektepske pouke na nivou Muftijstva sarajevskog, MIZ Sarajevo će predstavljati po dva najuspješnija kandidata u disciplini Kiraet i Test znanja.

Facebook
Twitter