Search
Close this search box.

Održana mevludska svečanost u džematu Jezero

U subotu, 23.11.2019. godine, u džematu Jezero održana je mevludska svečanost, u mjesecu rebiu-l-evvelu, povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika i miljenika, Muhammeda a.s. Program je upriličen poslije klanjanja akšam-namaza, te su istom prisustvovale brojne džematlije, polaznici mekteba i njihovi roditelji. Prisutnima se obratio imam, hatib i muallim ovog džemata, Muhamed-ef. Abaz, te u svoje lično ime i ime Džematskog odbora poželio dobrodošlicu na ovaj događaj sa željom da pokušamo u svojim životima oživjeti istinsku ljubav i praksu posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.

Mevludskoj svečanosti prisustvovao je i pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo uvaženi Elvedin-ef. Klisura. Svojim prekrasnim glasovima i svojim prisustvom ovaj događaj su posebno uljepšali uvaženi učači, Resul-ef. Alić, Mustafa-ef. Isaković i Mensur-ef. Varaki. Kroz učenje stihova mevluda, ilahija, te donošenjem salavata na najboljeg insana, Muhammeda a.s., svi prisutni su sa oduševljenjem uživali i napojili svoje duše sa izvora Kur’ana i salavata. Također, program je izveo hor i omladina džemata Jezero, zajedno sa svojom muallimom Amrom Abaz.

Krasne poruke i pouke iz sire Božijeg poslanika a.s., kroz vrlo inspirativno i nadahnjujuće predavanje, prisutnima je prenio predavač, uvaženi hafiz Semin-ef. Grabus, koji je kroz predavanje istakao vrijednosti promovisanja istinskih ljudskih vrijednosti, kojiima je bio ukrašen edeb Božijeg poslanika a.s.

Čar ovoj posebnoj noći svojim angažmanom dale su Aktiv žena džemata Jezero, koje su napravile sitne kolačiče i šerbe za sve prisutne. Najmlađima je Džematski odbor zajedno sa Muhamed-efendijom pripremio slatke hedije, tako da u sjećanju ostane ova noć u kojoj spominjasmo našeg Poslanika a.s.

Svu ljepotu ove noći dovom je sažeo poštovani Nejin-ef. Balić.

Facebook
Twitter