Održana IV redovna sjednica Skupštine MIZ Sarajevo

U Gazi Husrev-begovoj medresi 18. februara 2022. godine održana je IV redovna sjednica Skupšine Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Skupština  je uspješno završena, a usvojen je Izvještaj o radu IO MIZ Sarajevo i stručnih službi u 2021. godini, data saglasnost na Izvještaj o finansijskom poslovanju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u 2021. godini.

Pored ovih akata usvojen je Plana rada MIZ Sarajevo i stručnih službi u 2022. godini i data Saglasnost na Budžet Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo za 2022. godinu.

Zapisnik sa skupštine je sačinjen, potpisan od strane ovjerivača zapisnika i zajedno sa odlukama usvojenim na skupštini dostavljen nadležnim organima na dalje postupanje.

Tokom skupštine naglašeno je da je, uprkos teškoj i izazovnoj godini, ona okončana uspješno, te da su postignuti rezultati i napredak u svim segmentima djelovanja.

U narednoj godini će se posvetiti pažnja povećanju članstva u Islamskoj zajednici i podizanju svijesti o pripadnosti svojoj zajednici.

Prisutnima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je istakao kako Islamsku zajednicu prvenstveno karakterizira zajedničko djelovanje na različitim nivoima.

– Odgovornost u djelovanju Islamske zajednice dijeli se između nas koji smo zaduženi za različite poslove; od imamskih, preko džematskih, do mutevelijskih. Zato našu zajednicu razumijevamo kao neku vrstu organskoga jedinstva, a činjenica je da smo mi jedan od rijetkih naroda koji je uspio razvijati zajednicu iz slobode i vlastitog opredjeljenja da mu je potrebna ovakva institucionalna organiziranost djelovanja – istakao je muftija.

Ukazujući na važnost razumijevanja prostorno-vremenskog konteksta, muftija je istakao specifičnosti Sarajeva u odnosu na druge sredine, koje posebno obavezuju.

– Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je najsloženiji prostor gdje muslimani žive. Unutar Sarajeva djeluje više različitih fondacija, udruženja građana koji funkcionišu kao samostalne jedinice i često se njihovi poslovi isprepliću sa djelovanjem Islamske zajednice. Zato često nije jednostavno odgovoriti na obaveze s kojima se suočavamo i zato je još važnija odgovornost u vođenju poslova – poručio je.

Svoje obraćanje je zaključio dovom i riječima podrške.

– Želim vam uspješan rad i Molim Allaha, dž.š., da vas nagradi za trud i energije koju ulažete u rad Islamske zajednice. Vjerujem vašem odgovornom postupanju u poslovima – rekao je muftija sarajevski prof.dr. Nedžad Grabus.

Izvršni odbor MIZ Sarajevo se zahvaljuje zastupnicima Skupštine na povjerenju koje su mu dali usvajajući navedene akte.

Facebook
Twitter