Search
Close this search box.

Održana 200. jubilarna tribina u Podlugovima (VIDEO)

EMRA6664.JPG - Održana 200. jubilarna tribina u Podlugovima

Sarajevski džemat Podlugovi danas je organizirao jubilarnu 200. tribinu, na kojoj su gosti bili reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

Obraćajući se prisutnim u džamiji Podlugovi, reisul-ulema Kavazović je uputio čestitke povodom mubarek mjeseca ramazana.

– Drago mi je da sam danas s vama, i da smo se susreli prvi dan ramazana. Ovo je najodabranije vrijeme kojim je Allah mogao počastiti ljudski rod. Ramazan je vrijeme objave Kur’ana, koji je naša uputa. Kur’an je i nas danas u Podlugovima povezao sa Poslanikom, a naše srce je toliko otvoreno da je moglo obuhvatiti cijelu vasionu. Zahvalimo bogu na ovom odabranom vremenu, neka nas uvijek ovo vrijeme podsjeća da na dunjaluku radimo za ahiret – kazao je reisul-ulema.

Poruka reisul-uleme je, između ostalog, bila da ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, ali da moramo ulagati u našu djecu – našu budućnost.

– Jedno je pitanje onog što se dogodilo, drugo pitanje kako ćemo dalje, kud moramo ići, šta moramo poduzimati. Ovo što ste ovdje uradili je dobra stvar, ali moramo podizati našu djecu, moramo ih školovati, moramo ići dalje, niko nema pravo da na ovom putu zastane. Danas naša djeca iz Srebrenice i drugih gradova su vrlo uspješni ljudi, školovani, primjer u svemu, to je put koji je ispred nas, znanjem se opirati zlu koje prisutno. Nikada više ne trebamo vjerovati u dobrotu ljudi, moramo biti svjesni da među njima može proključati zlo, a tome se možemo oduprijeti ako budemo radili na sebi i ako se budemo sjećali, ako budemo našu djecu podizali, da znaju ko su, šta su, gdje idu, koji im je cilj – akcentirao je reisul-ulema.

Muftija Grabus ukazao je na značaj današnjeg okupljana, naglasivši značajnu ulogu imama ovog džemata Asmir-ef. Salihovića.

– Ovo je prvi dan ramazana, i nevjerovatno je koliko je energija koju ste ulagali svih ovih godina sa svojim imamom, sukusirana u jednom danu. Prvi dan ramazana je najljepša prilika da se susretnemo, i da ugostimo našeg reisul-ulemu u ovom džematu.

Vi ste kao jedno, u ovom vremenu trebamo tu snagu zajedništva i vjere.

Najbolja ste potvrda da ima i nade i u ovom džematu, i u domovini, kada ima vjere u Allaha, onda od Njega dolazi pomoć i spas – kazao je muftija Grabus.

Reisul-ulema i muftija su uručili zahvalnicu džematskom imamu.

EMRA6742.JPG - Održana 200. jubilarna tribina u Podlugovima
Uručenje zahvalnice

Tribini su prisustvovali i Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-uleme, dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i brojni drugi gosti.

Glavni sarajevski imam je naglasio da na području općine Ilijaš postoji deset džemata, i da je svaki od njih poseban.

– Želim naglasiti da na ovom prostoru, na prostoru Ilijaša, žive ljudi koji znaju gdje pripadaju, gdje je naša kuća. Džemat Podlugovi je jedan od jačih džemata na području Ilijaša, ali i na području Medžlisa i Zajednice, a jedna od posebnosti džemata jeste i ova tribina. Ovo je 200. tribina, punih 17 godina to traje, lijepa je to aktivnost. Slične aktivnosti imamo i u drugim džematima, ali je posebnost je što u ovom džematu živi veliki broj onih koji su žrtve genocida. Molimo Boga i danas, kao i svih prethodnih tribina, da Bog podari svako dobro, da podari mir nama i našoj djeci, mir našoj domovini, mudrost prvacima – izjavio je efendija Velić.

EMRA5552.JPG - Održana 200. tribina u Podlugovima
Velić: Molimo Boga da podari mir i svako dobro

Džematski imam mr. Asmir-ef. Salihović zahvalio je reisul-ulemi i muftiji na posjeti, podsjetivši da džemat ovu tribinu organizuje tradicionalno svakog 11. u mjesecu.

– Po dolasku u ovaj džemat prije 18 godina, ustanovio sam da u ovom džematu žive osobe iz različitih prijeratnih opština, čak 52 opštine, a među njima i majke Srebrenice. U razgovoru s majkama vidio sam koliko su njihova srca ranjena, i nastojao sam da osmislim nešto što bi njima značilo, što bi ranjena srca izliječilo. Pokrenuli smo ovu tribinu, svakog 11. u mjesecu učimo Kur’an, zikr, uputimo poruku. Koliko smo u našoj namjeri uspjeli svjedoči činjenica da smo prve tribine imali u iznajmljenom spratu ruševne kuće, a danas je ova naša džamija jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini. O tome svjedoče i brojni polaznici medresa iz našeg džemata, o tome svjedoči da neke majke nisu propustile ni jednu tribinu, o tome svjedočite i svi vi koji ste danas s nama – kazao je on.

Prigodan vjerski program izveli su Hor Preporod Ilijaš, koji je ovom prilikom premijerno izveo ilahiju Hej Bošnjaci, učenici medrese i polaznici mekteba Podlugovi. 

(MINA)

Facebook
Twitter