Search
Close this search box.

Seminar za imame: Početak školske godine u mektebima 12. septembra

U srijedu 09. septembra 2020. godine u Jordanskoj džamiji na Grbavici upriličen je prvi redovni seminar u novoj školskoj godini za imame sarajevskog medžlisa.

Mr. Malik-ef. Šljivo je na samom početku upoznao imame sa aktuelnim aktivnostima Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove, te zaželio dobrodošlicu Emin-ef. Bakalu, novom imamu u džematu Budmolići. Malik-ef. je, isto tako, govorio na temu pripreme i realizacije mektebske nastave u predstojećoj školskoj godini u brojnim sarajevskim mektebima, posebno se osvrćući na primjenu novih udžbenika u nastavi.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao imamima novu školsku 2020/2021. godinu poželivši poželivši im uspješan rad, ovo posebno u kontekstu izazova s kojim se susrećemo u pogledu organizacije nastave u specifičnim okolnostima pandemije.

Nadalje, glavni imam je upoznao imame o načinu organizacije nastave na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji podrazumijeva održavanje nastave uz obavezno poštivanje svih mjera zaštite (nošenje maske, obavezno dezinficiranje, fizičku distancu u učionicama). Nastava će se održavati uz prisustvo učenika u učionicama u manjim grupama i sa skraćenim časovima.

Na temelju odluka Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastava u svim mektebima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo počinje počinje 12. septembra 2020. godine.

  • U kur’anskom ajetu u suri Ta-Ha stoji : “Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva”. Imamski poziv je jako težak i odgovoran. Pun je različitih izazova. Ali je u isto vrijeme častan, poseban i vrijedan. Imam u svakom trenutku svoje misije treba čuvati svoje dostojanstvo i čistotu ahmedije koju nosi. U mihrab, na minber, u učionicu ulazimo potpuno čisti nadajući se uspjehu i Božijoj nagradi- poručio je imamima dr. Abdulgafar-ef. Velić

Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo je u okviru prvog radnog seminara uručila poklone za nedavno penzionisane imame Munir-ef. Jašarevića, Ahmed-ef. Ibrahimagića, Avdu-ef. Dedića i Ifet-ef. Buljubašića, koji su nesebičnim radom i trudom, iznimnom požrtvovanošću i posvećenošću čitav radni vijek radili na razvijanju vjerskog života u svojim džematima i tako bili primjer i oslonac mlađim kolegama.

Glavni imam sa penzionisanim imamima

Dovu za hajrili početak nastave proučio je Munir-ef. Jašarević.

Facebook
Twitter