Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame: Promocija knjige Prvi muslimani

U Studentskom centru Islamske zajednice na Vrbanjuši 17. januara 2024. godine održan je redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Na seminaru je promovisana knjiga Prvi muslimani, autorice Asma Afsaruddin. .

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić na početku seminara poselamio je prisutne i izrazio im izrazio im dobrodošlicu. Naglasio je, pri tome, potrebu stalnog učenja i stručnog usavršavanja, što je i osnovna namjera organizacije redovnih seminara za imame, ali i govora, promocije i prezentacije stručne literature, kakva je i danas organizirana.

U sklopu promocije o knjizi govorili su muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, Ismet Veladžić iz izdavačke kuće Tugra, te prevodilac knjige dr. Mirnes Kovač.

  • Knjiga nudi utemeljenu rekonstrukciju i istraživanje prva tri stoljeća islama koji omogućuju bolje razumijevanje porijekla i razvoja ključnih kretanja u ranom islamu. Koristeći se bogatsvom klasičnih arapskih izvora, ova knjiga prati živote poslanika Muhammeda, a.s., njegovih ashaba, te kasnije dvije generacije muslimana, zajednički poznatih kao selef-i salih ili pobožni prethodnici. Autorica Asfaruddin se kroz detaljan pregled ljudi i vjerovanja kritički osvrće na trajne utjecaje ovih prvih muslimana u savremenom dobu kao glavnih ličnosti na koje se pozivaju mnogi pravci i tokovi u današnjem tumačenju i predstavljanju islama, istaknuto je na promociji knjige.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je ovom prilikom podsjetio na neke aspekte ove knjige koji su značajni muslimanu današnjice, naglasivši da nam ona, između ostalog, daje zadatak da sebe pozicioniramo u svijetu u kojem živimo.

  • Relevantnost života prvih generacija muslimana je neupitna za nas koji hoćemo biti praktični muslimani. Ne samo u idejnom smislu muslimani; nego i na način da određeni sistem nastojimo primijeniti na zemlji  – kazao je muftija sarajevski.

U radnom dijelu seminara razgovarano je o trenutnim aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, sa posebnim akcentom na dodatne mektebske aktivnosti (mektebska liga, ogledni časovi za muallime), projekat Edukacija u sarajevskim džamijama, sa planom organizacije preko 80 tribina do mjeseca ramazana, te program obilježavanja 30. godišnjice izgradnje Igmanske džamije.

Facebook
Twitter