Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo

U srijedu, 2. decembra 2020. godine, održan je je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo. Seminar je iz predostrožnosti i uz poštivanje epidemioloških mjera, u dva termina održan u Hadžijskoj (Vekil Harč) džamiji i u džamiji u Lužanima.

Na seminaru su tretirane aktuelne teme vezano za organizaciju i unapređenje mektebske nastave na terenu, o čemu je govorio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama. On je upoznao prisutne o analizi koja je napravljena nakon obilaska mekteba na terenu, istaknuvši zadovoljstvo na koji način se, unatoč izazovima s kojima se susrećemo, nastava uspješno realizira. Smjernice muallimima su i da se i dalje posebno obraća pažnja na sigurnost i zdravlje djece i da se poštuju sve propisane mjere, ali da se isto tako održi kontinuitet i kvalitet mektebske nastave, u cjelini.

Elvedin-ef. Klisura, pomoćnik glavnog imama je predstavio imamima zaključke Izvršnog odbora, te nacrt pravilnika koji je izradila dvanaestočlana komisija, a koji se tiču unapređenja realizacije vandrednih vjerskih usluga na terenu.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je poselamio prisutne zahvalivši se domaćinima obje džamije, dr. hafizu Muhamed-ef. Čajlakoviću i Senaid-ef. Isakoviću, na gostoprimstvu. Pozvao je imame na dodatni napor u razvoju Mreže mladih u džematima, a sve u cilju unapređenja redovnih aktivnosti aktivnosti i razvoja vjerskog života.

  • Aktivnosti sa mladima moraju nam biti važni isto kao što nam je važan mekteb. da čuvamo našu omladinu i dajemo ima vrijeme i prostor našim džamijama koje im pripada. Mladi ne smiju biti prepušteni sami sebi, društvenim mrežama ili upitnim autoritetima da ih usmjeravaju i odgajaju. Naše druženje smo počeli s njima u mektebima i naučili ih osnovama vjere, a nastavljamo u Mreži mladih nakon što izađu iz mekteba.

Govorivši, dalje, o svakodnevnim izazovima u misiji sa kojima se imamima susreću glavni imam je ponudio nekoliko primjera i savjeta na koji način unaprijediti svoj rad, a sve u kontekstu 27. ajeta sure Ibrahim u kojem Uzvišeni Gospodar kaže: ” Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovome i na onome svijetu…”

Facebook
Twitter