Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo: Gost muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković

U srijedu 23. septembra 2020. godine u Bosanskoj džamiji na Alipašinom polju upriličen je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo. Na seminaru su tretirane aktuelne teme vezano za početak mektebske nastave i primjenu novog plana i programa, te aktivnosti koje su poduzete na organizaciji predstojeće manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020., o čemu je govorio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je poselamio prisutne zahvalivši se Muhamed-ef. Tvrtkoviću, imamu Bosanske džamije na gostoprimstvu, istaknuvši veliki napor koji imami i džematski odbori ulažu u poboljšanje infrastrukture naših džemata, a sve u cilju kvalitenijih sadržaja, aktivnosti i razvoja vjerskog života. Glavni imam je posebno istakao dugogodišnji razvoj na području općine Novi Grad, gdje je prije rata postojala samo jedna džamija, a danas egzistira njih 28 od kojih nekoliko u statusu islamskog centra sa velikim kapacitetima, što je zasluga nesebičnog zalaganja i truda naših džematlija, džematskih odbora i vrijednih imama. Pozvao je, na kraju, sve imame da ulože dodatni napor u razvoj Škole hifza i Mreže mladih, dva projekta koji su osmišljeni kako dodana vrijednost na mekteb i gdje su ciljna grupa nadarena djeca i srednjoškolci.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Sarajevo gosp. Jusuf Zahiragić je poselamio prisutne izrazivši zadovoljstvo da prisustvuje redovnom seminaru za imame. Naglasio je, posebno, podršku Izvršnog odbora Medžlisa za sve korisne inicijative koje imaju za cilj poboljšanje uslova rada imama i onih koje se tiču razvoja vjerskog života u džematima koje glavni imam i imami delegiraju putem Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove.

Gost drugog redovnog seminara je bio uvaženi muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je imamima govorio o izazovnosti vremena u kojem živimo i radimo, te važnosti mektebske nastave u ovom vremenu poželivši svim imamima i mekteblijama hajirli novu školsku godinu uz dovu za zdravlje i zaštitu od zaraza i bolesti. Pozvao je i imame i džematske odbore da učine napor više kako bi zaštitili i sebe djecu tokom održavanja nastave.

Nadalje, muftija je upoznao imame sa novim instrukcijama o načinu održavanja vjerskih aktivnosti u vandrednim okolnostima, koje imaju za cilj postepenog vraćanja normalnom načinu rada, prateći, naravno, sve propisane mjere zaštite koje su na snazi. Na kraju, muftija je pozvao imame na poštivanje odluka vezanih za neutralnost Islamske zajednice, njenih institucija i organa u izbornom procesu i kampanji za lokalne izbore koja je pred nama, poštujući pravo članova Zajednice i pojedinaca na vlastiti izbor.

Facebook
Twitter