Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo

U srijedu, 20.januara 2021. godine, u Sultan Mehmed Fatihovoj – Carevoj džamiji upriličen je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo.

Na početku seminara je mr. Malik-ef. Šljivo predstavio je imamima propozicije za predstojeća mektebska takmičenja u koje će se ove godine organizirati u skladu sa novim planom i programom, te o načinu realizacije završnih ispita-hatmi. Isto tako, upoznao je imame o edukativnim aktivnostima i stručnom usavršavanju za muallime koje se trenutno provode u 13 mekteba.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je, zahvalivši se domaćinu Sultan Fatihove-Careve džamije mr. hafizu Sadrudin-ef. Išeriću na gostoprimstvu, te upoznao imame o detaljima nedavne posjete predstavnika MIZ Sarajevo Muftijstvu goraždanskom i realizaciji zajedničke akcije imama i uposlenika stipendiranja djece imama iz povratničkih džemata. Glavni imam je govorio i o aktuelnim izazovima u imamskom pozivu sa kojima se imami susreću, spomenuvši Muhameda Teufika Azapagića, drugog reisu-l-ulemu koji je u svojoj Risali o hidžri tretirao pitanja i dileme Bošnjaka na kraju 19. stoljeća.

  • Bošnjaci su uvijek imali svoju ulemu koja je i na najteže izazove i pitanja imala i znanja i snage dati odgovore. Ti odgovori su uvijek dolazili poslije zajedničkog dogovora, koje su zajedno provodili i poštovali ih.
Facebook
Twitter