Održan redovni seminar za imame MIZ Sarajevo

U srijedu, 16. decembra 2020. godine, održan je je redovni seminar za imame MIZ Sarajevo. Seminar je uz poštivanje epidemioloških mjera održan u Centralnoj džamiji u Hadžićima.

Na seminaru su tretirane aktuelne teme vezano za organizaciju i unapređenje mektebske nastave na terenu, o čemu je govorio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, upoznavši imame o situaciji na terenu. Smjernice muallimima su i da se i dalje posebno obraća pažnja na sigurnost i zdravlje djece i da se poštuju sve propisane mjere, ali da se isto tako održi kontinuitet i kvalitet mektebske nastave, u cjelini. On je najavio i nastavak projekta stručnog usavršavanja muallima kroz realizaciju oglednih časova koji će se ove godine u mjesecu januaru organizirati u 12 mekteba. Određeni broj imam uključen je u realizaciju okruglog stola o zekatu koji organizira Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH, o čemu su imami, također, upoznati.

Kolektiv Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bogatiji je za dva nova imama koji su predstavljeni na sastanku. Senedin-ef. Šarić novi je imam u džematu Ahatovići, a Senad-ef. Šehić u džematu Srednje.

Glavni imam dr. Abdulgafer-ef. Velić čestitao je novim imamima i zaželio im uspješan rad u kolektivu imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo naglasivši obavezu svih da svojim radom, trudom, ozbiljnošću i odgovornošću svakodnevno unapređujemo vlastite kapacitete i aktivnosti na terenu. On je upoznao imame o aktuelnim pitanjima vezanim za rad Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove, najavivši sastanke po općinama koji će se realizirati do kraja godine. Na sastancima će se prezentirati izvještaji Mreže mladih za 2020. godinu, odnosno planovi za 2021. godinu, gdje će u fokusu biti humanitarne aktivnosti u povratničkim džematima.

Gost seminara bio je mr. Meho-ef. Šljivo, šef Ureda za hatabet i iršad pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji je imamima govorio na temu: Islamska zajednica i javnost – lice i naličje slobode govora. U svome izlaganju govorio o izazovima imamskog poziva u prezentaciji aktivnosti javnosti, gdje su granice službenog i privatnog, kao i na koji način se odnositi prema javnosti.

  • Neslućene mogućnosti našeg slobodnog i otvorenog informiranja i javne komunikacije učinile su vjerske zajednice društveno vidljivijim a njihov rad transparentnijim, kazao je mr. Šljivo.

Podsjećajući na vremena kada su imami bili ograničeni u suštinskom smislu neposjedovanja pune i istinske slobode da istine vjere kažu argumentima i jezikom svoga vremena, on je istakao da današnje, demokratsko društvo, od svih učesnika u javnosti očekuje povećan stepen samokontrole i samoograničavanja. Pozvao je imame, na kraju, na odgovornost naspram izgovorene riječi u javnosti.

  • Imam je javna ličnost. Njegov poziv i rad je javan. S obzirom na specifičnost poziva kojeg vrši, imam, ali i oni koji ga prate, u svojim javnim obraćanjima nikada se ne može u potpunosti i precizno razdvojiti njegov lični od službenog stava. Imamska ahmedija i kada nije na njegovoj glavi, prati ga i na ulici, i u tramvaju, i pozorištu i na bilo kojem mjestu gdje se imam pojavi. Zato postoji opravdana sumnja da se svakom u ličnom imamskom stavu, objavljenom tekstu, statusu, donekle reflektuje i zvanični, oficijelni stav organa Zajednice, kazao je mr. Meho-ef. Šljivo.
Facebook
Twitter