Search
Close this search box.

Održan redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

U srijedu, 9. juna 2021. godine, u Čekrekči Muslihudinovoj džamiji održan je redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Na početku seminara glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić poselamio je imame i upoznao ih trenutnim aktivnostima Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove, sa naglaskom na brojne humanitarne aktivnosti koje su realizirane u proteklom periodu.

  • Formiranje Ureda za društvenu brigu i inteziviranje na ovome polju rada u zadnje dvije godine predstavlja veliko osvježenje u misijskom djelovanju Islamske zajednice. Humanitarnim aktivnostima dajemo veliki značaj i pažnju, a u vremenu pandemije ih stavljamo u svoje prioritete. U proteklom ramazanu imami, džemati, koordinatori, aktivisti Mreže mladih i Sektora za brak i porodicu dijelili su prehrambene pakete, novčane bonove za kupovinu osnovnih životnih namirnica, stipendije, opremali stambene objekte, i td., odazivajući se gotovo svakoj molbi koja nam je upućena. Ukupno je na ovaj način realizirana pomoć u vrijednosti od 150.220,00 KM, a uključujući i direktnu pomoć džemata onda je ukupna vrijednost i višestruko veća.

Ibrahim Malanović, direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bio je gost seminara i imamima je predstavio projekte i aktivnosti koji su realizirani u proteklom periodu, naglasivši jako dobru saradnju sa imamima, koordinatorima, aktivistima Mreže mladih, odnosno Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, u cjelini.

  • Posebno se želim zahvaliti, zbog čega sam i između ostaloga danas ovdje, na vašoj kontinuiranoj podršci aktivnostima i projektima Ureda za društvenu brigu. Briga za osobe u potrebi nam je zajednički amanet, a saradnja na ovome polje će, uz Božiju pomoć, biti samo čvršća i bolja.

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ovog ramazana materijalno je potpomogao najosjetljivije kategorije našeg društva, socijalno-ugrožene, povratnike, stare i iznemogle osobe i jetimske porodice. Ovim kategorijama je zahvaljujući sredstvima vjernika uplaćenim u Bejtu-l-mal, te uz podršku donatora, podijeljena pomoć u vrijednosti većoj od milion maraka samo posredstvom Ureda za društvenu brigu, dok su i druge institucije Islamske zajednice na terenu realizirale brojne karitativne projekte, poput posjete i pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, podjele iftara socijalno ugroženim porodicama na kućnu adresu i slično, naglasio je direktor Malanović.

Na kraju seminara pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo upoznao je imame sa rezultatima predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na finalnim mektebskim takmičenjima, realizaciji završnih svečanosti u mektebima, te tekućim pitanjima vezanim za završetak mektebske školske godine.

Facebook
Twitter