Održan koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”

Tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, održan je sinoć u Domu mladih u Skenderiji.

Učešće u programu uzeli su Aziz Alili, Burhan Šaban, Eldin Huseinbegović, Amel Ćurić, Hor Hazreti Hamza i drugi.

Ovom prilikom prisutnima se prigodnim riječima obratio i muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus.

  • Bajram je kruna našeg zajedništva u vjeri i bratstvu, te razumijevanja vrijednosti koje smo tokom mjeseca ramazana pokušavali spoznati. Molimo Gospodara da nam čuva našu dječicu i omladinu, da nam podari stabilnost i črvstinu u našoj vjeri, da nam da sposobnost razumijevanja vremena koje živimo, spremnost čuvanja naše domovine i brige o svim kategorijama našeg društva. Zato je Bajram u bošnjačkoj kulturi vrijeme radosti, ali i prisjećanja na teške trenutke kroz koje je naš narod prije tridesetak godina prošao – poručio je muftija Grabus.

Program je vodila Dalila Omerović koja je dodatno naglašavala univerzalne poruke sadržane u tekstovima interpretiranih ilahija i kasida.

  • Svakim damarom svoga bića osjećamo ljepotu koju nam nesebično daju. Ne zaboravimo ljepotu dijeliti. Allah je lijep i voli ljepotu. Ljepotu Njegovu osjećamo u svojim srcima, svojim dušama, voleći Njega, voleći lijepo, voleći jedni druge – kazala je Omerović prilikom najave jednog dijela programa.

Ovaj koncert realizovan je u okviru projekta Ramazan u Sarajevu, kojeg MIZ Sarajevo provodi u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i drugim partnerima. Kampanja vezana za ovaj projekt provedena je pod nazivom #FeelTheSpiritOfRamadan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter