Search
Close this search box.

Odbrana BiH – Igman 2020: Bosna ima snage i imaće

Vojnim počastima na šehitlucima na Igmanu i Dovom za domovinu kod Ratne džamije Igman nastavljena je manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2020”. Dvadesetom obilježavanju učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Grkarici, Proskoku, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači prisustvovalo je nekoliko desetina saboraca, članova porodica poginulih boraca i građana. Na lokalitetu Proskoka održan je čas historije pod nazivom “Pouka bosanskog otpora”.

Na musalli Ratne džamije Igman džuma-namaz je predvodio hfz. Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, a Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučio je Mirza-ef. Žerić, glavni imam MIZ Sanski Most.

Muftija Kudić je rekao da je čast biti danas na Igmanu i s ponosom se prisjetiti svih pripadnika Armije Republike BiH, koji su svoje živote, zdravlje i svoju mladost dali za jedinu nam domovinu – Bosnu i Hercegovinu. Muftija Kudić je ukazao na potrebu za jedinstvom.

– Sagradili smo džamije, ali moramo izgrađivati ljude. Tvrdimo da smo jedinstveni, a često razgrađujemo i dijelimo Bošnjake. Moramo imati viziju u kojoj ćemo imati širokogrudnost za drugačiji stav i drugačije mišljenje. Moramo se kloniti uvreda, klevete i laži. Moramo biti iskreni, dostojanstveni i odlučni – poručio je muftija Kudić.

Poručio je da je ovaj narod, dok se bude držao Kur’ana i svojih institucija, ne može zalutati, jer borce Armije BiH između ostalog vodile su njihove molitve, te dove njihovih majki i sestara, koje su učile dok su oni bili na linijama.

– Ovdje smo da uputimo dovu za naše velikane, šehide i sve naše borce, ali i da sjećanje na njih i njihovu žrtvu učinimo trajnom. Ovaj dan se mora obilježavati, moramo njegovati i čuvati tradiciju sjećanja na šehide i borbu Armije R BiH za slobodu Bosne i Hercegovine – rekao je na kraju hutbe muftija Kudić.

Položivši cvijeće na šehidskom obilježju na Velikom polju Hajrudin Grabovica, Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo je naglasio da je važno čuvati tradiciju i u uslovima pandemije. – Ostaje nam vječiti amanet i obaveza da ih se sjećamo – rekao je ministar. U svom obraćanju na Musali govorio je o značaju Igmana za odbranu Bosne i Hercegovine te da je i on obilježen bijelim kamenom mermerom kao i brojna druga mjesta u našoj domovini. Tu smo da damo dušu tim spomenicima, da dovom i sjećanjem na naše najhrabrije sinove poručimo i prijateljima i neprijateljima da Bosna ima snage da se odupre bez obzira kroz šta prolazila u budućnosti. Kad smo mogli tada, moći ćemo uvijek, ako Bog da – poručio je ministar napominjući poruku neprijateljima da zaborave snove koje još uvijek sanjaju.

Na musallu ratne zastave su svečano donijeli članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Kulturno umjetnički program koji je održavan prethodnih godina je zbog epidemiološke situacije otkazan.

(s.s./Preporod.info)

Facebook
Twitter