Search
Close this search box.

Obilježena 500. godišnjica Terzibašine džamije

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, 2. juna je upriličen program obilježavanja 500. godišnjice Terzibašine džamije.

Prema djelu Sejfudina Kemure “Sarajevske džamije i druge javne zgrade turske dobi”, ovu džamiju je 1524. godine, kao i česmu na ulici sagradio Terzibaša hadži Alija.

Riječ je o maloj džamiji sa drvenom munarom i deset prozora, a prema riječima učesnika ovog programa, njenih 500 godina je isto toliko godina izgovaranja šehadeta na ovom prostoru.

 – Ovo je svečan trenutak, prije svega za vas kao džematlije ove džamije. Obavezuje nas 500 godina tradicije, trebamo čuvati, te iznova afirmirati ovo što imamo. Uz to, ima nešto što kao narod moramo popravljati. Zamislite da imamo barem 200 godina zapisanih iz ove džamije. Šta bismo na osnovu toga mogli znati i kako bismo bili čvrsti? Kad nismo sposobni sebe spoznati, nismo sposobni o sebi ni govoriti. U tom smislu bi bilo dobro kada bi džamije imale svoje ljetopise – rekao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić je ovaj skup opisao kao lijep mubarek kojim se obilježava kontinuitet čiste vjere i tradicije.  

– U Sarajevu danas imamo 216 džamija, a gotovo trećina se nalazi na području općine Stari Grad, gdje je njih 67. Od tog broja, njih 60 je iz vremena Osmanskog perioda, kada ih je bilo još i više, pa ih je dosta stradalo u požarima. Zabilježeno je da je i ova džamija jednom zapaljena, pa su je džematlije ponovo podigle – podsjetio je glavni imam.

U okviru programa su nastupili i hafizi Omer Zulić, Hamza Lavić i Selim Hoši.

Facebook
Twitter