Nova 1444. hidžretska godina: Centralni program upriličen u Begovoj džamiji

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom Nove 1444. godine upriličen je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a izveli su ga imami i članovi hora ovog Medžlisa.

Učešće u programu su uzeli i gosti iz Turske Furkan Tirasci i Adem Kemaneci.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo koji je podsjetio na to kako hidžru trebamo razumijevati danas.

  • Hidžra je jedan od najvećih i najvažnijih događaja koji se desio u ljudskoj historiji; u hijeropovijesti i metapovijesti. Ona je među najvažnijim događajima za čovječanstvo, poput stvaranja čovjeka i sedžde meleka čovjeku, te poput početak Objave u Noći kadra. Naš Pejgamber nakon primanja objave boravi 13 godina u Meki u jednom teškom ambijentu i okolnostima. Onda kada mu je već i život ugrožen, bio je prinuđen napustiti Meku – kazao je dr. Velić.

Glavni imam je ukazao na to da su refleksije hidžre vidljive danas.

  • Nije mu bilo drago napustiti svoje rodno i najdraže mjesto, ali Allahovim emerom je učinio hidžru tokom koje su se desile brojne mudžize; od načina izlaska iz Meke, do događaja tokom putovanja sa iskrenim Ebu Bekrom sa kojim je među posljednjim napustio Meku. On u Medini okuplja muslimane, miri ih i bratimi. Gradi džamiju, formira zajednicu, red, sistem. Rezultat hidžre je i naš današnji program, dolazak braće iz Turske, rezultat su muslimani širom planete i to što gotovo da nema dijela planete u kojem se ne ući ezan – poručio je glavni imam.

Aktualizirajući pouke hidžre, dr. Velić je naglasio kako usvajanjem njenih putokaza možemo mijenjati neke životne navike.

  • Hidžra je napuštanje jednog stanja i prelazak u drugo. Ona je i povratak svojim vrijednostima, samom sebi, svojoj kući, porodici i džematu. Hidžra je uspostavljanje reda i pomirivanje zavađenih. Hidžra je izlazak iz stanja ljutnje i prepirke, a ulazak u stanje mira, dogovora, zrelosti i mudrosti. Izlazak iz stanja nezahvalnosti. Izlazak iz društva koje nam ne priliči, ulazak u društvo čestitih ljudi sa sviješću o općem dobru i sa kojima dijelimo vrijednosti – istakao je.

Svoje obraćanje zaključio je tvrdnjom da življenje univerzalnih vrijednosti nije neophodno naglašavati riječima.

  • Kad čovjek živi univerzalne vrijednosti, one se vide. Ne treba ih dokazivati – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter