Search
Close this search box.

Nesib-ef Hadžić održao hutbu u Igmanskoj džamiji

Glavni imam u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine Nesib-ef. Hadžić danas je u Igmanskoj džamiji poručio da trebamo čuvati ono što imamo i što je naše.

Naime, u februaru se navršava 30 godina od otvorenja Igmanske džamije, a ovu važnu godišnjicu Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u toku januara i februara obilježit će organizacijom nekoliko programa – okrugli sto, tribina, zikr i hatma-dova šehidima, historijski čas za mlade, gostovanjem alima i istaknutih boraca na džuma-namazu, a sve kako bi se ova važna godišnjica obilježila i istaknula važnost Igmanske džamije u jednom jako izazovnom i bremenitom vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Drugi hatib u programu obilježavanja ove značajne godišnjice danas je bio Nesib-ef. Hadžić.

Na početku hutbe, efendija Hadžić je podsjetio da se nalazimo u prvom danu jednog od posebnih mjeseci, mjesecu redžepu, koji najavljuje dolazak ramazana.

– Trebamo se pripremati za ramazan. Ključ uspjeha za svaku aktivnost ili radnju je kvalitetna priprema. Zato je vrlo važna priprema za sve izazove na koje možemo naići. Pripremati se svojim dovama, kao što smo sinoć imali priliku da učimo dove u noći Lejletur-regaib, ali isto tako pravovremeno izvršiti i intelektualne, psihičke, fizičke i ekonomske pripreme za moguće prilike, iskušenja, izazove, pa i poteškoće – kazao je on.

U tom smislu, naglasio je da “sa ovog časnog mjesta” želi podsjetiti na našu stalnu potrebu “da brinemo i budemo spremni, da čuvamo ono što imamo i što je naše”.

– Ovo mjesto ovdje, na mimberi Igmanske džamije, daje mi pravo, ali me i obavezuje da kažem da moramo više da slušamo poruke i čitamo znakove koji nas upozoravaju da moramo biti i oprezni i budni. Upravo ovdje, u Ratnoj džamiji na Igmanu. Ova džamija koja je i posljednja i prva. Upravo ovdje, gdje su borici Armije Republike Bosne i Hercegovine u januaru i februaru 1994. godine, sa malo hljeba i odjeće, u snijegu na žestokim minusima, tražili istinsku duhovnost i istinsko znanje i poruku. Oni su nam u emanet ostavili Bosnu. Naši šehidi, naši plemići, naše gazije i naši vojni invalidi – naglasio je on.

Dodao je da su nam oni, uz Allahovu pomoć, osigurali slobodu da kao muslimani dostojanstveno živimo u našoj domovini.

– U Bosni nikada nisu muslimani živjeli bolje i nikada nisu bili važniji ekonomski i politički faktor. Naravno ono što je vrijedno i što nam je važno moramo njegovati i čuvati.

Izazova i teškoća ima, i bit će ih, ali mi se moramo spremati i uvijek biti spremni da branimo ono što volimo i što je naše.

Kako kažu mudrost je izgubljena stvar vjernika, gdje god je nađe uzme je. Treba nam više vjere i više znanja, i najviše pameti, više mudrosti. Nama je prva objava bila “Uči”, nije njima, a oni više uče i više čitaju – naveo je Hadžić.

Naš odnos prema znanju i knjizi, iako smo narod knjige i narod razumom obdaren, doveo je nas do stanja u kojem ne poznajemo ni vlastitu historiju, a narod koji ne crpi znanje iz svoje prošlosti, teško može sebi projicirati budućnost, naglasio je efendija Hadžić.

– Mi smo malobrojan, ali smo veliki narod. Drugi su nam pisali historiju. I mi smo to jednom dopustili, ali smo to ponovo dopustili da kao narod nad kojim je izvršen genocid ne smijemo to ni kazat, i a oni koji to negiraju su vrlo glasni. Da naše elite koje nas vode kako bi se dodvorile komšijama i njima sličnim agresiju nazivaju građanskim ratom i proturaju da su za rat svi krivi. Nismo mi krivi ni za rat, ni za genocide – istaknuo je on.

Dodao je da su “oni koji nas ne vole pisali laži o našoj historiji. I kada smo imali priliku da te leži opovrgnemo, nismo to mi uradili nego su opet neki drugi učinili”.

– Bili smo postiđeni lažima o nama, umjesto da budemo ponosni na svijetle trenutke iz naše historije kada su se muslimani u teškim trenutcima, kada je bio ugrožen njihov opstanak, borili za druge. Umjesto da budemo ponosni, mi smo bili poniženi i takvo stanje prihvatili. Sve to ne znamo zao što nismo čitali i istraživali.

Danas možemo čitati i istraživati i biti spremni istinu braniti, a ne da nam neko podvaljuje laži – kazao je, između ostalog, Hadžić.

Naglasio je da je to naša obaveza “zarad budućnosti, haka ljudi koji su ginuli za našu slobodu, i u snijegu i hladnoći gradili ovu džamiju, u teškim vremenima nam osigurali da budemo dostojanstveni i časni”.

– Nema čarobnog štapića, narod se mijenja individualno, svoj odnos prema Bogu, radu, pravdi, poštenju, istini, nauci gradimo i mijenjamo mi, svako od nas, i kada svi to mijenjamo, mijenja se narod. Odgovornost je individualna – zaključio je u Igmanskoj džamiji Nesib-ef. Hadžić.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter